Η Glencore Plc ανακοίνωσε τη αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού και ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.

Η αναχώρηση του Μυστακίδη σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Ο 56χρονος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους χαλκού στον κόσμο και δημιούργησε τη φήμη της Glencore ως κυρίαρχη δύναμη στον χαλκό. Ωστόσο έχει βρεθεί κάτω από έντονες πιέσεις πρόσφατα, μετά από μια σειρά ερευνών, προβλημάτων και νομικών πονοκεφάλων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει τις συναλλαγές της Glencore στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μία από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου. Οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές διερευνούν επίσης λογιστικές παρατυπίες στα ορυχεία χαλκού, όπου ο Μυστακίδης ήταν διευθυντής.

Η εταιρεία εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα, η οποία περιελάμβανε μια ευρύτερη μετατόπιση της ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στους κλάδους άνθρακα, σιδηρούχων μετάλλων και ορυχείων. Ο Νίκος Παρασκευάς θα αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού. Ο ίδιος έχει περάσει 12 χρόνια με τη Glencore και ηγήθηκε της πώλησης του ορυχείου χαλκού Las Bambas στο Περού.

Η Glencore αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τα βασικά κέρδη του 2018 στο τμήμα των συναλλαγών στα 2,7 δισ. δολάρια. Προηγουμένως, η Glencore ανέμενε ότι τα κέρδη από τις συναλλαγές για ολόκληρο το έτος θα είναι στην κορυφή του εύρους των 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Glencore αντιμετώπισε έντονη κριτική για την επιχείρηση χαλκού στο Κονγκό. Πέρυσι, ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Katanga Mining Ltd., της μονάδας μέσω της οποίας η Glencore κατέχει τα περιουσιακά της στοιχεία στο χαλκό του Κονγκό, όταν μια εσωτερική ανασκόπηση κατέληξε σε «σημαντικές αδυναμίες» στη λογιστική της.