M. Παναγιωτάκης: Η Κερδοφορία της ΔΕΗ Εχει Περιοριστεί Εξαιτίας της Κοινωνικής Πολιτικής που Εφαρμόζει

M. Παναγιωτάκης: Η Κερδοφορία της ΔΕΗ Εχει Περιοριστεί Εξαιτίας της Κοινωνικής Πολιτικής που Εφαρμόζει
energia.gr
Τετ, 5 Δεκεμβρίου 2018 - 09:37

«Εάν είχαμε αυξήσει τα τιμολόγια έστω και λίγο, τα κέρδη μας θα ήταν πάρα πολλά», υποστήριξε από την Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, υπογραμμίζοντας η Επιχείρηση εφαρμόζει την πιο ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στην ιστορία της «γιατί είμαστε αυτή η εταιρία με τον ρόλο της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Παναγιωτάκης απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες όσων χαρακτηρίζουν τη ΔΕΗ «συστημικό κίνδυνο» για την ελληνική οικονομία, παραθέτοντας σειρά οικονομικών στοιχείων της Επιχείρησης, όπως ότι η ΔΕΗ έχει μειώσει το δανεισμό της κατά ένα δισ. ευρώ, έχει κάνει επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. τις οποίες έχει αποπληρώσει, έχει πληρώσει φόρους ενός δισ. στο κράτος και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπενθύμισε ότι «στις πλάτες της επιχείρησης λειτουργεί η αγορά και εφαρμόζοντας πολιτικές για τις ΑΠΕ».

Για το θέμα της αποεπένδυσης των Ατμοηλεκτρικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης επιβεβαίωσε τα όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας ότι δόθηκε παράταση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές από Δεκέμβριο που ήταν η αρχική ημερομηνία έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 2019 προκειμένου από τη μια πλευρά να έχει ολοκληρωθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε πρόσφατα από το ΥΠΕΝ και που βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και από την άλλη να έχουν οριστικοποιηθεί οι τεχνικές απόψεις της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι σε συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ έχουν δεχθεί το δίκαιο του αιτήματος της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ τόνισε ότι στόχος της εταιρίας είναι έως το 2030 «να δεκαπλασιάσουμε την παραγωγή μας με επενδύσεις που θα αγγίζουν ή θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ». Συμπλήρωσε, δε, ότι το παραπάνω σχέδιο ανάλογα με τις εξελίξεις θα έχει την δυνατότητα να αναθεωρηθεί με μεγαλύτερο ύψος επενδύσεων.

Μίλησε, επίσης, για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου άνω των 200 MW στην περιοχή των εδαφών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας όπου έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη λιγνίτη και εξήγησε τη δυνατότατα που υπάρχει ώστε το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2019 θα γίνουν οι ενέργειες προς την Κομισιόν και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει και την στήριξη της κυβέρνησης. Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με μελέτες διεθνών οίκων, είναι η πιο φθηνή ενέργεια και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ «η εταιρία έχει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, αυτό της επάρκειας των εδαφών που μπορεί να αξιοποιήσει γι' αυτό το σκοπό».

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στην πόλη της Πτολεμαΐδας, στην προσφορά της στην ανάπτυξη του τόπου και τις ανατροπές που θα φέρουν στην περιοχή η βαθμιαία απολιγνιτοποίηση. Δήλωσε ότι προτάθηκε από την ΔΕΗ να γίνει ένα εθνικό συμβούλιο απολιγνιτοποίησης με ευρεία εκπροσώπηση από ενεργειακές εταιρείες και τοπικούς φορείς που θα εξετάζουν τις εκκρεμότητες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, προκειμένου η πορεία απανθρακοποίησης να είναι ομαλή.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ΔΕΗ διαθέτει το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας για να γίνουν κινηματογραφικά στούντιο όπου θα πραγματοποιούνται τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Πρόκειται για τον πρώτο ατμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας που κατασκευάστηκε το 1954 και που οι τέσσερις μονάδες του εδώ και μια δεκαετία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Εξήγησε ότι «το σχέδιο είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού του κ. Κρέτσου», εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει την στήριξη της Περιφέρειας και ότι η δράση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε έναν τομέα πολύ ιδιαίτερο για τα χαρακτηριστικά της περιοχής και θα δώσει ώθηση στην περιοχή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εκτός από την διάθεση των εγκαταστάσεων, η ΔΕΗ να συμμετάσχει στα διαφορά επενδυτικά σχήματα που θα προκύψουν.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η επιχείρηση εδώ και καιρό έχει διαθέσει 4.700 στρέμματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη πρότυπης καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην περιοχή από νέους ή παλιούς αγρότες. «Δεν επαναπαυόμαστε μόνο στο υπουργείο» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης και συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε επαφή με σημαντική ελληνική εταιρεία που εξειδικεύεται στα αρωματικά φυτά, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος της καταλληλόλητας των εδαφών και να διαπιστωθούν τα περιθώρια συνεργασίας για την ανάπτυξη της καλλιέργειας προς όφελος των καλλιεργητών της περιοχής».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ θα υιοθετήσει μια ομάδα πετοσφαίρισης της Πτολεμαΐδας με απώτερο στόχο τη δημιουργία τμημάτων υποδομής που θα συμβάλλουν στην καθιέρωση του αθλήματος με αμιγώς επαγγελματικά χαρακτηριστικά και στη βαθμιαία ενίσχυσή της, ώστε να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.