Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσει έρευνες στο τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, χθες, η κα Μαρία Γεωργιάδου, υπεύθυνη σε θέματα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα με θέμα: «Έρευνα, Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα στον τομέα της Ενέργειας και Απεξάρτησης από τον Άνθρακα».

Παράλληλα, η κα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των κρατών μελών να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων, η ανάπτυξη των ΑΠΕ, οι έξυπνες λύσεις στην ενεργειακή κατανάλωση, η αποθήκευση ενέργειας, τα ανανεώσιμα καύσιμα, η ασφάλεια στα πυρηνικά. Οι στόχοι, όπως είπε, έχουν συμφωνηθεί με τα κράτη μέλη και έχουν, ήδη, καταρτιστεί σε αρκετές χώρες της Ε.Ε σχέδια εφαρμογής. Τα σχέδια αυτά βάζουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη  των ΑΠΕ και την βελτίωση της αποδοτικότητας. Επιπλέον, αφορούν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, τα θαλάσσια αιολικά και τη γεωθερμία. Επίσης, υπάρχουν σχέδια για τις έξυπνες λύσεις των καταναλωτών, σχέδια για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την ασφάλεια στα πυρηνικά.

Στην ημερίδα της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, έδωσαν το παρόν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, φορείς της αγοράς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε πως «ο τεράστιος μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα της χώρας πρέπει να ενεργοποιήσει την έρευνα και την τεχνολογία και να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Βασίλης Κίλιας, μέλος της γραμματείας του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναφέρθηκε στους στόχους του σχεδίου και συγκεκριμένα στις προκλήσεις που θέτει ο σχεδιασμός. Σημείωσε πως «θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια πράγμα που σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας». Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει διείσδυση των τεχνολογιών ΑΠΕ, στον αγροτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά το στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, υπογράμμισε πως «τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ενεργειακός τομέας, με την ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας», αναφέροντας πως υπάρχει περιθώριο να γίνουν δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, τόσο στο δημόσιο, όσο και τη βιομηχανία.

Στις μεταφορές εκτίμησε, πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επανάσταση, παγκοσμίως με τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και του υδρογόνου. Χαρακτήρισε πρόκληση αφενός, τη μείωση του κόστους των εναλλακτικών καυσίμων, αφετέρου την ανάπτυξη υποδομών για την ηλεκτροκίνηση, επισημαίνοντας πως είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούν επενδύσεις στις υποδομές. Τέλος, σημείωσε ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, στο κομμάτι της παραγωγής και στο επίπεδο της προώθησης της τεχνολογίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Δημήτρης Τσιπλακίδης, καθηγητής του ΑΠΘ, τόνισε πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές, ενώ στο επίκεντρο των ερευνών θα πρέπει να βρεθεί η μείωση του κόστους των υλικών.