Στα Μέσα του 2019 οι Διαγωνισμοί και η Έναρξη Κατασκευής Δικτύων Φ.Α σε Μακεδονία- Θράκη - Στερεά

Στα Μέσα του 2019 οι Διαγωνισμοί και η Έναρξη Κατασκευής Δικτύων Φ.Α σε Μακεδονία- Θράκη - Στερεά
energia.gr
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2018 - 09:27

Στις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στα Περιφερειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΠΕΠ) των έργων για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου και στις τρεις Περιφέρειες, δηλαδή, σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, που συγκαταλέγονται στην πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας. 

Με τον τρόπο αυτό θα μπει στην τελική ευθεία η τροφοδοσία με φ. α.συνολικά, 18 πόλεων στις τρείς αυτές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον Ιανουάριο του 2019 αναμένεται να προκηρυχθούν από τη ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, οι σχετικοί διαγωνισμοί, ώστε το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, τα δίκτυα διανομής αναμένεται να έχουν αποπερατωθεί έως το 2021, ενώ μέχρι το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και το σύνολο των προβλεπόμενων διασυνδέσεων.

Με τα έργα στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, θα υπάρξει πλήρης κάλυψη του αστικού ιστού στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτυχθούν δίκτυα συνολικού μήκους 1.215 χλμ., κατόπιν σχετικών διαγωνισμών που θα προκηρύξει κάθε Περιφέρεια σχετικά με την κατασκευή των δικτύων, το project management και τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους.  Επίσης, θα διενεργηθούν διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών. 

Η ένταξη στα ΠΕΠ θα εξασφαλίσει κονδύλι 74,8 εκατ. ευρώ για τις εργασίες κατασκευής, ενώ για το υπόλοιπο ποσό χρηματοδότησης, η ΔΕΔΑ έχει εξασφαλίσει δάνειο 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ, παράλληλα, κεφάλαια ύψους 14,5 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η ΔΕΠΑ στη θυγατρική της. 

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης, μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 44,1 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 48,5% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).

Στα 64,2 εκ. ευρώ εκτιμάται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ). Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).

Τέλος, δίκτυο χαμηλής πίεσης, μήκους περίπου 320 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) θα κατασκευασθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 47,4 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 45% από το Π.Δ.Ε. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).