Στη Γωνία του Ενεργειακού «Ρινγκ» η Τουρκία: Εκτός της Συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου

Στη Γωνία του Ενεργειακού «Ρινγκ» η Τουρκία: Εκτός της Συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου
energia.gr
Σαβ, 17 Νοεμβρίου 2018 - 16:38

Στην γωνία του ενεργειακού «ρινγκ» έχει τοποθετηθεί η Τουρκία από τις χώρες, που αποτελούν τη συμμαχία της ανατολικής Μεσογείου, όπως το βλέπουν οι Έλληνες επιτελείς μέσα από το πινγκ πονγκ δηλώσεων τόσο από τους Τούρκους Αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν, όσο και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί διαμηνύουν προς την Άγκυρα πως από την ίδια εξαρτάται αν θα τεθεί κι αυτή μελλοντικά μέλος και μέρος της νέας ενεργειακής συμμαχίας της ανατολικής Μεσογείου.

Από την μια πλευρά, της Τουρκίας, ο υπουργός ενέργειας του Ταγίπ Ερντογάν, ώρες πριν κατέβει το τρυπάνι της Exxon Mobil για να ξεκινήσει το υποθαλάσσιο ταξίδι του προς τον καλά κρυμμένο θησαυρό σημείωσε πως η Άγκυρα θα κηρύξει παράνομες τις αδειοδοτήσεις για φυσικό αέριο από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Με μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων αυτών, ανώτατοι αξιωματικοί παρατηρούν πως η Τουρκία δεν θέλει να κάτσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το μείζον θέμα του Κυπριακού ζητήματος κι εκείνο που επιθυμεί είναι να προξενήσει, δοθείσης της ευκαιρίας, τεχνητή ένταση μέχρι εκεί που μπορεί η ίδια να φτάσει, μέχρι όμως να μην «κόψει το σχοινί».

Από την άλλη πλευρά οι δηλώσεις του κου. Φράνσις Φάνον, βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, δεν μπορούσαν να γίνουν πιο σαφείς κυρίως για την Τουρκία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ουσιαστικά διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι μέσω του Κυπριακού ζητήματος και της ξεκάθαρης επίλυσης του θα μπορέσει η Τουρκία να περάσει κι αυτή στην ενεργειακή συμμαχία.

Ο κος Φάνον είπε χαρακτηριστικά: «Επαναβεβαιώσαμε την μακροχρόνια Αμερικανική θέση η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου ν’ αναπτύξει τα αποθέματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και επιπλέον συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα αποθέματα αυτά θα πρέπει να τα μοιραστεί με όλες τις κοινότητες στο νησί, ακριβοδίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

 

Το τουρκικό bullying θα συνεχιστεί

Όσο βαδίζουμε εποχιακά για τα καλά προς τον χειμώνα, η Άγκυρα με ποικίλους τρόπους εδώ και χρόνια, προσπαθεί να δυναμιτίζει το κλίμα στο Αιγαίο, όμως τα φετινά δεδομένα έχουν μεταφέρει το πεδίο δράσης- αντίδρασης στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, κάτι που δεν έχει αρέσει καθόλου ούτε στα κυβερνητικά κλιμάκια της Τουρκίας, ούτε και εντός του στρατεύματος.

Σ’ αυτό το γεωγραφικό σημείο οι δυνατότητες περιορίζονται σημαντικά, άρα το bullying της Τουρκίας θα περιοριστεί όπως όλα δείχνουν στο ρητορικό επίπεδο και σε κινήσεις περιορισμένης αξίας, ειδικά όταν και τα μηνύματα που λαμβάνουν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η διαρκής εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, ξηράς, θάλασσας και αέρα.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει άλλωστε μια ακόμη διευρυμένη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία δεν είναι άλλη από την «Μέδουσα», με τη συμμετοχή των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο, εντός Ελληνικού FIR. Τα πλοκάμια της εδώ και δυο χρόνια που έχει ξεκινήσει, πόνεσαν πολύ το μαλακό υπογάστριο της Άγκυρας.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες την ώρα που ξεκίνησε το «παζάρι» των ενεργειακών στην Ανατολική Μεσόγειο, φροντίζουν να ρίξουν εκείνο το πέπλο ασφαλείας που υπάρχει και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους με παραδοσιακούς σύμμαχούς τους, όπως η Σαουδική Αραβία η οποία πρέπει να σημειώσουμε πως διαγκωνίζεται διαρκώς με την Τουρκία και το παραδοσιακό Σιιτικό Ισλάμ του Ιράν για τα συμφέροντα που υπάρχουν στη Συρία.

Εκεί αγγίζονται οι ευαίσθητες χορδές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει προσωπικό ίσως στοίχημα μιας και εμπεριέχεται εκεί μέσα και το Κουρδικό ζήτημα.

 

(hellasjournal.com)