Χωρίς Ρεύμα Αναμένεται να Μείνει η Χαλυβουργική Λόγω Οφειλών 32 εκατ. Ευρώ στην ΔΕΗ

Χωρίς Ρεύμα Αναμένεται να Μείνει η Χαλυβουργική Λόγω Οφειλών 32  εκατ. Ευρώ στην  ΔΕΗ
energia.gr
Παρ, 16 Νοεμβρίου 2018 - 18:23

Εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η τροποποίηση της αδείας της "Χαλυβουργική Α.Ε.", για τη δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 880 MW, με καύση φυσικού αερίου

Η εταιρεία είχε αιτηθεί και λάβει τη συγκεκριμένη άδεια το 2006, ενώ τον Απρίλιο του 2018 ζήτησε την τροποποίηση της, σε ότι αφορά στην εταιρική σύνθεσή της. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ φέρεται να έχει υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ, πρόταση για την άρση της εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής, λόγω των τεράστιων οφειλών της προς την Επιχείρηση.

Τούτο σημαίνει πως η ΔΕΗ θα διακόψει την παροχή ρεύματος, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προσεγγίζουν τα 32 εκατ. ευρώ! 

Η ΔΕΗ είχε δώσει εντολή και στις αρχές Οκτωβρίου για τη διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, χωρίς όμως αυτό να συμβεί. Η Χαλυβουργική που υπολειτουργεί από το 2012 έχει υιοθετήσει σειρά προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων της, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει πάψει να λειτουργεί, διαθέτοντας στην αγορά μόνο τα αποθέματα που, στο μεταξύ, εξαντλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 2015, η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει, καν, ισολογισμό.

Παρά ταύτα, τον περασμένο Απρίλιο ζήτησε και έλαβε, τελικώς, από την ΡΑΕ την ανανέωση της αδείας που διέθετε, για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής ρεύματος που είχε συμφωνηθεί ήδη από το 2008. Το ύψος της επένδυσης είχε εκτιμηθεί, εκείνη την περίοδο, σε 400 εκατ. ευρώ, με την τότε διοίκηση της ΔΕΗ να προβάλει το deal ως την πρώτη μεγάλη συνεργασία της επιχείρησης με τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το σχέδιο, η ΔΕΗ θα προσέφερε την τεχνογνωσία της και η Χαλυβουργική το χώρο εγκατάστασης της μονάδας. Το σχέδιο δεν καρποφόρησε και ακολούθησε η κατάρρευση της Χαλυβουργικής.