Η δραστική μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ είχε ως απώτερο στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν όμως άλλη άποψη, δικαιώνοντας όλους όσοι προειδοποιούσαν πως πρόκειται, κατ' ουσία, για ένα μέτρο, που θα κάνει πιο πλούσιες τις πολυεθνικές, αλλά όχι απαραίτητα και την οικονομία, σύμφωνα με τους Financial Times

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, οι πέντε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ με τα υψηλότερα αποθέματα ρευστού, δηλαδή, η Apple, η Alphabet, η Cisco, η Microsoft και η Oracle, δαπάνησαν εφέτος περισσότερα από 115 δισ. δολάρια για προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με τα οποία επιστρέφουν, ουσιαστικά, χρήματα στους μετόχους. Το ποσό είναι αυξημένο σχεδόν κατά 100% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες για κεφαλαιουχικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 42% και διαμορφώηηκαν στα 42,6 δισ. δολάρια, σύμδφωνα με τους υπολογισμούς των FT. Η διαφορά στα ποσά που δαπανήθηκαν για αγορές μετοχών και σε εκείνα για επενδύσεις, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσο οι φοροελαφρύνσεις ευνοούν, τελικά, την αμερικανική οικονομία και τους εργαζομένους.
Η Apple είχε δεσμευθεί, μετά την ψήφιση των φοροελαφρύνσεων στο Κογκρέσο, ότι η καθαρή συμβολή της στην οικονομία, σε ορίζοντα πενταετίας, θα είναι 350 δισ. δολάρια. Έκτοτε έχει αυξήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της κατά μόλις 14%, στα 14,5 δισ. δολάρια, ενώ οι επαναγορές ιδίων μετοχών της εταιρείας έχουν απογειωθεί στα 62,6 δισ. δολάρια κατά το πρώτο εννιάμηνο του έτους.