A. Κοντολέων: Η ΔΕΗ Επιδιώκει Αυξήσεις 30% στα τιμολόγια της Βιομηχανίας

A. Κοντολέων: Η ΔΕΗ Επιδιώκει Αυξήσεις 30% στα τιμολόγια της Βιομηχανίας
του Χρήστου Κολώνα
Τετ, 14 Νοεμβρίου 2018 - 17:09

Παρέμβαση για το επίμαχο θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των βιομηχανιών υψηλής τάσης κάνει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (EBIKEN), Αντώνης Κοντολέων, όπως αναφέρει το euro2day.gr

Mετά την χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος της βαριάς βιομηχανίας υποστηρίζει πως η επιχείρηση προτείνει για το 2019 την κατάργηση των εκπτώσεων όγκου και την αύξηση κατά 10% των τιμολογίων ρεύματος.

Ειδικότερα, ο κ. Κοντολέων σημειώνει: «Διαβάσαμε με ενδιαφέρον το δελτίο Τύπου της ΔEΗ, στο οποίο εμφανίζεται ως αρωγός της ελληνικής βιομηχανίας και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι στηρίζει διαχρονικά τη βιομηχανία και δεν επιδιώκει να αποκομίσει κέρδος». Όπως παρατηρεί: «Πέραν των γενικόλογων διατυπώσεων και των ευχολογίων, η ΔEΗ δεν απαντά και δεν διατυπώνει σαφώς τη θέση της στα κρίσιμα ζητήματα της επιχειρούμενης κατάργησης των εκπτώσεων και αύξησης των τιμολογίων, που έχει θέσει η ΕΒΙΚΕΝ, με σχετικό δελτίο Τύπου».

Και ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Αληθεύει ή όχι ότι η ΔEΗ έχει προτείνει την κατάργηση των εκπτώσεων και την επιβολή επιπλέον αυξήσεων 10%, που συνολικά μεταφράζονται σε αύξηση της επιβάρυνσης της τάξης του 30%;

Αληθεύει ή όχι ότι η ΔEΗ έχει υπογράψει με τη ΛΑΡΚΟ -τον μεγαλύτερο οφειλέτη της, με χρέη άνω των 300 εκατ. ευρώ- πενταετή σύμβαση έως το τέλος του 2020 με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με τη βιομηχανία;».

Όπως ο ίδιος σχολιάζει, «όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» και προσθέτει: «Κατά τα λοιπά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς η εκπεφρασμένη αρωγή και "φιλική προς τη βιομηχανία" πολιτική της ΔEΗ συμβαδίζει με την επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων και την αύξηση των τιμολογίων της τάξης του 30%».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΕΒΙΚΕΝ τονίζει τον κίνδυνο κλεισίματος εργοστασίων στο ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων ρεύματος: «Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις για αυξήσεις 30% στα τιμολόγια ρεύματος, τότε η μόνη αρωγή που θα έχει προσφέρει η ΔEΗ στη βιομηχανία θα είναι η επίσπευση των λουκέτων, που θα αφήσουν άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους. Να μη μας πουν μονάχα ότι δεν γνώριζαν…», σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Κοντολέων.