Εμμ. Παναγιωτάκης: Η Αύξηση της ΟΤΣ θα Επιβαρύνει τα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ το Γ' Τρίμηνο

Εμμ. Παναγιωτάκης: Η Αύξηση της ΟΤΣ θα Επιβαρύνει τα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΔΕΗ το Γ Τρίμηνο
energia.gr
Τετ, 14 Νοεμβρίου 2018 - 16:48

 Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα καίριας σημασίας για την Επιχείρηση, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα των λιγνιτικών σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς είπε: «Έχουμε αναδείξει και το ξέρετε πολύ καλά, τις επιπτώσεις για την μη λειτουργία του Αμυνταίου όπως και της Καρδιάς μέχρι το 2021. Δεν θα είναι πρόβλημα μόνο της ΔΕΗ ή της περιοχής, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω και με τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου, οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν, γιατί δε νομίζω ότι είναι παράλογοι, να τεθεί σε κίνδυνο η χώρα κι επομένως το Αμύνταιο και η Καρδιά θα λειτουργήσουν μέχρι να λειτουργήσει η «Πτολεμαΐδα V» όπου θα διασφαλίσει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας.

Για το μέλλον του Αμυνταίου, εμείς θα μελετήσουμε το πρόγραμμα. Κατ' αρχάς εκφράζω ικανοποίηση διότι και ο Υπουργός αναφέρθηκε και είπε ότι χωράει το Αμύνταιο, αλλά βλέπω και η αντιπολίτευση θέλει να λειτουργήσει το Αμύνταιο. Εμείς απ’ την αρχή είχαμε πει ότι είναι χρήσιμο το Αμύνταιο γιατί πρέπει να εξαντληθεί και το κοίτασμα και υπάρχει και το κοίτασμα της Λακκιάς. Εχουμε 4 προτάσεις, δε λέω προσφορές, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, τον όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, την TERNA και την INTRAKAT.

Εκείνο που προσανατολιζόμαστε κι έχουμε καταλήξει, είναι ότι θα κάνουμε ένα διαγωνισμό. Τα αποτελέσματά του θα τα κρίνει ένας ανεξάρτητος οίκος. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, δεν είναι μια προμήθεια απλή και θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Αμυνταίου αλλά και την ενεργειακή του αναβάθμιση, όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης και το είπε σωστά.»

Ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε λέγοντας: «Για το θέμα της αποεπένδυσης, είπε ο Υπουργός. Εμείς έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται από πλευράς ΔΕΗ, είμαστε απολύτως μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και στις συνθήκες που υπάρχουν. Είχαμε προτείνει κι εμείς την παράταση του διαγωνισμού, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στον κ. Σέφκοβιτς, τον υπεύθυνο Ενέργειας, Αντιπρόεδρο της Commission, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Η αποεπένδυση αυτή, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι στρατηγικό μέτρο για τη ΔΕΗ. Επομένως δυο μήνες πριν ή δυο μήνες μετά δεν παίζουν κανένα ρόλο, προκειμένου να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο κι από πλευράς ενεργειακού προγραμματισμού, όπως ξεκαθαρίζει αυτές τις μέρες και δεύτερον, να δούμε τί θα γίνει και με τα ΑΔΙ, δηλαδή με τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος.      

Αυτά είναι πολύ βασικά στοιχεία που επηρεάζουν το αποτέλεσμα και τις προσφορές των επενδυτών. Από την πλευρά μας έχουμε λάβει υπ' όψιν τα αιτήματά τους, θέτουν κι άλλα αιτήματα, τα εξετάζουμε. Ό,τι μπορούμε να αποδεχθούμε ώστε να γίνει μια σωστή διαδικασία και να τους διευκολύνουν να συμμετάσχουν θα το αποδεχθούμε, πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα όπως ελέχθη, η υποχρέωσή μας από πλευράς δικής μας έναντι της Commission έχει τελειώσει, δε μπορεί να μας πει ότι θα κάνετε κάτι άλλο, μιλάω για τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που μας επέβαλλε τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Από κει και πέρα, άλλα γενικότερα που μπορεί να πουν οι Θεσμοί εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει. Όμως νομίζω ότι τα πράγματα μάλλον θα πάνε κατ’ ευχήν.»

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ συνέχισε: «Για τα αποτελέσματα: Πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων Co2. Δε μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, όπως καταλαβαίνετε είμαστε εισηγμένη εταιρεία και πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.    Εκείνο που μπορώ να πω ότι δε θα μηδενιστεί το ebitda και ότι εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το Υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι από τότε τουλάχιστον που αναλάβαμε εμείς ως Διοίκηση δεν έχει γίνει η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, έχουμε δώσει και την έκπτωση του 15%, έχουμε απορροφήσει όλες τις συνέπειες από τα δικαιώματα Co2, από την άνοδο της οριακής τιμής από το άνοιγμα της αγοράς ως τυπικό μονοπώλιο, ένα μεγάλο μέρος, αυτό είθισται να γίνεται, ανεξάρτητα αν εμείς σαν επιχείρηση αντιδρούμε ή λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο.

Έχουμε εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική. Eίχα την ευκαιρία σε μια συνέντευξή μου να πω ότι όλοι όσοι συνδιαλέγονται με τη ΔΕΗ πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, εκτός ίσως από τους μετόχους μας, στους οποίους δεν έχουμε δώσει μέρισμα, γιατί δεν προσανατολιζόμαστε να έχουμε κέρδη πολλά. Aυτό όμως δε μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η επιχείρηση ως εταιρεία, θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα κέρδη, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κερδοσκοπικός Οργανισμός. Είναι εταιρεία. Και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπα, προσανατολιζόμαστε.

Θέλω να πω ότι με τις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Βαρβατζής, με τη μία συμφωνώ, αυτή που είπατε ότι η μείωση γενικά των λειτουργικών εξόδων συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους, ότι διοχετεύθηκε σ’ ένα μεγάλο μέρος στους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σωστό. Αυτό έγινε τα προηγούμενα χρόνια και έγινε για να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν δεν είχε γίνει αυτό ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς θα είχαν χρεοκοπήσει και η ΔΕΗ θα είχε ξαναγίνει μονοπώλιο 100% στην παραγωγή. Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα, δεν το σχολιάζω, όμως ως αντικειμενικό γεγονός, είναι τα πράγματα έτσι.

Εκείνο που θα έλεγα ότι έχω μια διαφορετική προσέγγιση, είναι στο θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Πιστεύω ότι έχουμε εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, πολιτική προστασίας των πελατών μας. Πολλές φορές κι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν ή ισχυρίζονται ότι δεν έχουν, έχουν να πληρώσουν από το 2012, από το 2013 και δεν έχουν έρθει να βάλουν ούτε ένα 50άρικο στη ΔΕΗ, ένα δεκάρικο να πουν ότι «εδώ είμαστε εν πάση περιπτώσει, δε μπορούμε να εξοφλήσουμε αλλά σεβόμαστε αυτή την επιχείρηση και ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Όλοι ζούμε μέσα στον κόσμο και ξέρουμε πως πολλοί φτωχοί άνθρωποι απ’ το υστέρημά τους είναι εντάξει στους λογαριασμούς τους. Άλλοι θεωρούν ότι κάποιος άλλος θα τα πληρώσει για εκείνους, εν πάση περιπτώσει, έχω πει και σε κάθε έναν που μ’ επισκέπτεται, είτε πρόσωπο είτε φορέα που έρχεται στα γραφεία μας, ότι αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, είμαστε στη διάθεσή του να το εξετάζουμε κάθε φορά, κάθε συγκεκριμένη παροχή ώστε να δίνουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση.», κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης.