Η Τουρκία κατέληξε σε συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα της, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Donmez

Οι Δήμοι της χώρας και οι δημόσιοι οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που παρέχεται με χαμηλό επιτόκιο, μέσω της ILBANK,  ανέφερε ο ίδιος.

Μιλώντας στην 5η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας, ο κ. Donmez είπε ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι καθοριστικής σημασίας για να περιοριστεί η κατανάλωση και μέσω αυτής, να επιτευχθεί ο στόχος για  ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί κοινό στόχο για τη γειτονική χώρα, που επιδιώκει  να εξασφαλίσει λιγότερες εισαγωγές ενέργειας  και μια καλύτερη οικονομία, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

 «Έχουμε εξοικονομήσει 122 εκατ. δολάρια χάρη στις επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας,  το 2017, γεγονός που απέτρεψε εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 500 εκατ. δολαρίων», ανέφερε ο κ. Donmez.

Η Τουρκία σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 11 δισ. δολαρίων για την εκτέλεση έργων  ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους συναφείς τομείς, έως το 2023, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας, που ανακοινώθηκε νωρίτερα το 2018.

Η χώρα προβλέπει εξοικονομήσεις της τάξης των 30 δισ. δολαρίων έως το 2033, χάρη στις προβλεπόμενες επενδύσεις.