Κλείνει τις Κάνουλες ο OPEC το 2019- Προς Μείωση 1 εκατ. Βαρελιών Προσανατολίζεται το Ριάντ

Κλείνει τις Κάνουλες ο OPEC το 2019- Προς Μείωση 1 εκατ. Βαρελιών Προσανατολίζεται το Ριάντ
energia.gr
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2018 - 16:56

Σε μείωση της παραγωγής αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα του Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, προαναγγέλλοντας, ταυτόχρονα, λιγότερες αποστολές για τον Δεκέμβριο, καθώς ο ΟPEC και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το σχέδιο για τη μείωση της προσφοράς από το ερχόμενο έτος, ύστερα από μια δεκαετή περίοδο διαρκούς επέκτασής της σε ετήσια βάση. Ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Khalid Al-Falih τόνισε ότι:

«Οι παραγωγοί πρέπει να περικόψουν περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα παραγωγής του Οκτωβρίου. Το βασίλειο θα μειώσει τις αποστολές κατά περίπου το ήμισυ αυτού του όγκου, από τον επόμενο μήνα» και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα αποθέματα και τη θεμελιώδη προσφορά και ζήτηση μέσα σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και θεωρούμε ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν».

Ο Bob Dudley, διευθύνων Σύμβουλος της BP, συμφωνεί με αυτή την άποψη και δήλωσε χαρακτηριστικά, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Bloomberg ότι: «Η ανακοίνωση για μείωση από πλευράς, τουλάχιστον, της Σαουδικής Αραβίας, να  σταθεροποιήσει, πιθανώς, τις τιμές του αργού.»

Έτσι, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟPEC αναλαμβάνει και πάλι την πρωτοβουλία να καθορίσει τα πράγματα στην εύθραυστη αγορά των τελευταίων μηνών. Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Ιούνιο έπεισε τα υπόλοιπα μέλη του διεθνούς καρτέλ να τερματίσουν τις από ενάμιση έτους περικοπές στην παραγωγή και να αντλήσουν περισσότερο αργό, για να ανταποκριθούν στην πτώση της παραγωγής στην Βενεζουέλα και ντο Ιράν, αλλά και για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις επί των τιμών που ασκούσε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας. Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ αποκλειστικά σε περικοπές στην παραγωγή. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην αγορά».

Ο κ. Νόβακ, στον απόηχο της συνεδρίασης των παραγωγών πετρελαίου στο Άμπου Ντάμπι δήλωσε, ακόμη πως δεν ελήφθη καμία απόφαση για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των εκπροσώπων του καρτέλ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή, μολονότι οι απαλλαγές από τις κυρώσεις κατά του Ιράν, που πρόσφεραν σε ορισμένα κράτη, οι ΗΠΑ είχαν αντίκτυπο στην αγορά. Οι αβεβαιότητες για την παροχή ιρανικού πετρελαίου παραμένουν», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, διευκρινίζοντας, όμως ότι «η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, σταθερή». Στην Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) των χωρών-μελών του OPEC και των παραγωγών εκτός του οργανισμού αναφέρθηκε, χθες, Κυριακή, ότι η προσφορά αργού πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί πέραν των παγκόσμιων αναγκών, για το 2019.