Κυπριακή Σφήνα στην Τριμερή με Κανιέτε- Ο Επίτροπος Ενέργειας Συναντάται με τον Γ. Κασουλίδη του Euroasia

Κυπριακή Σφήνα στην Τριμερή με Κανιέτε-  Ο Επίτροπος Ενέργειας Συναντάται με τον Γ. Κασουλίδη του Euroasia
energia.gr
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2018 - 16:31

Στην τριμερή συνάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.  Σταθάκη και τον Κύπρο ομόλογό του, Γ. Λακκοτρύπη, παρεμβάλλεται, σήμερα, η συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με τον κ. Γιαννάκη Κασουλίδη,  πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και νυν πρόεδρο του στρατηγικού συμβουλίου του Euroasia Interconnector, που εκφράζει τα κυπριακά συμφέροντα

Η συνάντηση θα πρέπει να θεωρείται πως κατέστη δυνατή, χάρη στις προσβάσεις της Κύπρου σε επίπεδο Κομισιόν.  Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των κυπριακών θέσεων στο καίριο ζήτημα των Διασυνδέσεων Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ, ιδιαιτέρως, όμως, της διασύνδεσης Αττική - Κρήτη, καθώς οι θέσεις της κυπριακής πλευράς  συμπίπτουν με εκείνες της Κομισιόν.

Σημειωτέον ότι η κυοφορούμενη, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την προηγούμενη εβδομάδα, τριμερής συνάντηση των Κανιέτε-Σταθάκη Λακκοτρύπη δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Το γεγονός ότι η λύση που ευνοεί τις κυπριακές θέσεις προωθείται από πλευράς ευρωπαϊκών αρχών, αποτυπώθηκε σε άρθρο του Euroactiv, στο οποίο οι δηλώσεις των David Merino, εκπροσώπου του ACER και Masis de Parthogh του Euroasia, αντικρούουν τα επιχειρήματα του ΑΔΜΗΕ για την χρηματοδότηση και τις προδιαγραφές της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, με σκοπό να προβάλλουν την δική τους πλευρά.

Για την ελληνική πλευρά το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα επίμαχο, καθώς οι επιλογές που ήδη υλοποιούνται, με την ανάθεση της ΡΑΕ στον ΑΔΜΗΕ, συναντούν την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται τόσο η κοινοτική χρηματοδότηση του έργου, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.