Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των λειτουργικών φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κίνα ξεπέρασε τα 165 GW στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος των 105 GW που είχε τεθεί για το 2020 στο πιο πρόσφατο πενταετές σχέδιο του Πεκίνο έχει ήδη ξεπεραστεί κατά περισσότερο από 50%.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» και σύμφωνα με τους αναλυτές της ασιατικής εταιρείας έρευνας αγοράς PV Info Link, ο Εθνικός Οργανισμός Ενέργειας της Κίνας σχεδιάζει τώρα να αναθεωρήσει τον στόχο του 2020 για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε τουλάχιστον 210 GW ισχύος. Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο στόχος μπορεί να αυξηθεί ακόμη και μεταξύ 250 και 270 GW, για να υποστηρίξει την κινεζική βιομηχανία ηλιακών μονάδων.

Τα ενεργειακά ινστιτούτα της χώρας έχουν επιφορτιστεί με την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η προσαρμογή του στόχου.

Εάν ο στόχος ανέβει στα 210 GW, οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περιθώρια μόνο 20-25 GW επιπλέον φωτοβολταϊκής χωρητικότητας ετησίως από το επόμενο έτος έως το 2020, γεγονός που δεν θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική ζήτηση. Ωστόσο, η αύξηση σε τουλάχιστον 250 GW θα σήμαινε την ανάπτυξη περισσότερων από 40 GW ηλιακής ισχύος ετησίως.

Ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών βιομηχανιών της Κίνας, CPIA, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, ως συνέπεια των αλλαγών πολιτικής που εισήγαγε η κυβέρνηση στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με την CPIA, αναμένεται φέτος να συνδεθεί στο δίκτυο ισχύς περίπου 40 GW από πρόσφατα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, αν και με ανάπτυξη κατά 25% χαμηλότερη από αυτή που σημείωσε το 2017. Ο σύνδεσμος εκτιμά ότι περίπου το 50% της νέας δυναμικότητας θα προέλθει από μεγάλης κλίμακας ηλιακές εγκαταστάσεις, και το υπόλοιπο από μικρότερα, αποκεντρωμένα συστήματα.