Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς ο Ελεγχος της Βουλής - Στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία

Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς ο Ελεγχος της Βουλής - Στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία
energia.gr
Τετ, 7 Νοεμβρίου 2018 - 08:57

Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ που θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα δίκτυα Fox και NBC.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, που προμηνύει μία ταραχώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν πλέον την δυνατότητα να θέσουν εμπόδια σε μεγάλο μέρος του προγράμματός του στην Βουλή.

 

«Τεράστια επιτυχία» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «τεράστια επιτυχία» τα αποτελέσματα του κόμματός του στις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικανούς να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

«Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, που θεωρούνται δημοψήφισμα ως προς το πρόσωπό του.

 

Ν. Πελόζι: Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή θα επιδιώξουν «την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου επί της εκτελεστικής εξουσίας»

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι το κόμμα της στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κάνει χρήση της πλειοψηφίας του για να προωθήσουν μία δικομματική ατζέντα σε μία χώρα όπου έχει περισσέψει ο διχασμός.

Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν την αποκατάσταση του συνταγματικού ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας -δηλαδή του ελέγχου επί της διακυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από οκτώ χρόνια ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. Η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.