Η Τουρκία Μία Από τις Οκτώ Χώρες που Εξαιρούνται Από το Αμερικανικό Εμπάργκο στο Ιρανικό Αργό

Η Τουρκία Μία Από τις Οκτώ Χώρες που Εξαιρούνται Από το Αμερικανικό Εμπάργκο στο Ιρανικό Αργό
energia.gr
Σαβ, 3 Νοεμβρίου 2018 - 13:06

Τη Δευτέρα επανέρχονται σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν. Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος διευκρίνισε ότι προσωρινά θα εξαιρεθούν από αυτές οκτώ χώρες. Αν και δεν τις κατονόμασε, σε αυτές φαίνεται ότι θα περιλαμβάνεται η Τουρκία

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Υπουργός επισήμανε ότι θα επιτραπεί στις οκτώ αυτές χώρες να συνεχίσουν προσωρινά τις αγορές ιρανικού πετρελαίου. Αν και ο Πομπέο περιορίστηκε να αναφέρει πως στις χώρες αυτές δεν περιλαμβάνονται ευρωπαϊκά κράτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντενμέζ, είπε σήμερα ότι η χώρα του θα είναι μία από τις οκτώ που θα εξαιρεθούν. «Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στις χώρες που θα εξαιρεθούν, αλλά ακόμη δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το μέτρο αυτό. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, οι χώρες αυτές θα εξαιρεθούν «μόνο όμως επειδή απέδειξαν ότι καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες να μειώσουν τις εισαγωγές τους σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο». Η τελική λίστα των χωρών αυτών θα γίνει γνωστή την Δευτέρα. 

Η έναρξη ισχύος των κυρώσεων έρχεται έξι μήνες μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στόχο έχει να ασκήσει τη «μέγιστη πίεση». Ωστόσο, αμφιβολίες εκφράζονται για τον στόχο αυτής της απόφασης από την ιρανική ηγεσία, τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον αλλά και την Κίνας και τη Ρωσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τον Αύγουστο τα πρώτα μέτρα σε βάρος του Ιράν και τα οποία είχαν αρθεί το 2015 μετά την αποδοχή της διεθνούς συμφωνίας εκ μέρους της Τεχεράνης, και τη συνεπαγόμενη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος.

Η νέα απόφαση της Ουάσιγκτον απαγορεύει την πρόσβαση στην αμερικανική αγοράσε όλες τις χώρες, οντότητες ή ξένες επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο ή να συναλλάσσονται με τις τράπεζες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Πέραν της Τουρκίας, αναμένεται επίσης να εξαιρεθούν των νέων κυρώσεων κατά του Ιράν η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Κίνα.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υπερκαλύψει τη ζήτηση τον 2019, γεγονός που θα καταστήσει ευκολότερο για τις υπόλοιπες χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν. Έτσι, όπως δήλωσε σήμερα ο Μπράιαν Χου, ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Ιράν, η Σαουδική Αραβία υπήρξε «πολύ εξυπηρετική» σε ό, τι αφορά την κάλυψη της ζήτησης, προσθέτοντας ότι το Ριάντ «απομόνωσε επιτυχώς το πετρέλαιο» από άλλα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στις αρχές του περασμένου μήνα, μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.