1,5 δις. Δολάρια. Επενδύει η MSC για τη Μετάβαση σε Πράσινα Καύσιμα

1,5 δις. Δολάρια. Επενδύει η MSC για τη Μετάβαση σε Πράσινα Καύσιμα
του Αντώνη Τσιμπλάκη
Τετ, 31 Οκτωβρίου 2018 - 15:45

Πράσινες τεχνολογίες συνολικής αξίας 1,5 δις. δολαρίων θα υιοθετήσει η Mediterranean Shipping Company προκειμένου να έχει έτοιμο τον στόλο της για τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, από το 2020 και μετά

Αιτία το υπολογιζόμενο επιπλέον κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (μέχρι 0,5%) που σύμφωνα με υπολογισμούς θα επιβαρύνει την αγορά της ναυτιλίας με περισσότερα από 60 δις. δολάρια τον χρόνο.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν προβληματίσει την MSC, η οποία αναφέρει ότι η διαφορά τιμής ανάμεσα στα παραδοσιακά καύσιμα με 3,5 % περιεκτικότητα σε θείο και στα νέα καύσιμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, ο Diego Aponte, επικεφαλής του ιταλοελβετικού ναυτιλιακού κολοσσού, επισημαίνει ότι η ποιότητα και η αξιοπιστία των νέων καυσίμων είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν. Ο δεύτερος μεγαλύτερος liner (ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών) στον κόσμο, αναφερόμενος στην εγκατάσταση scrubber, θεωρεί ότι τα επιχειρησιακά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι ισχυρά. Παράλληλα όμως η εταιρεία θα δώσει βάρος και στα ναυτιλιακά καύσιμα με περιεκτικότητα σε θείο μέχρι 0,5%, αφού σύμφωνα με τον Diego Aponte, επικεφαλής του ομίλου της MSC, το κόστος και η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης αποτελούν μειονέκτημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το γεγονός ότι χρειάζεται ένα πλοίο να κάνει dry docking, αλλά και η διαθεσιμότητα συστημάτων μπορεί να περιορίσουν την υιοθέτησή τους.

Με το σκεπτικό αυτό τα καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, όπως είναι τα MGO και ULSFO, θα διαδραματίσουν και αυτά το δικό τους ρόλο στην καθημερινότητα των πλοίων, καθώς απαιτούν λιγότερες αλλαγές στην καθημερινή διαχείριση των πλοίων.

Ο μεγαλύτερος liner στον κόσμο, η Maersk, η οποία έχει δημιουργήσει μαζί με την MSC τη συμμαχία 2Μ, έχει αποφασίσει να δώσει βάρος στα ναυτιλιακά καύσιμα με χαμηλό θείο, ενώ θα εγκαταστήσει scrubber σε ένα μικρό μέρος του στόλου της.

Η Maersk έχει υπολογίσει ότι η χρήση low sulfur  θα επιβαρύνει τα έξοδα του στόλου της κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Maersk  βρίσκεται και η Orient Overseas Container Line, παρά το γεγονός ότι το επιπλέον κόστος ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Όχι στο LNG

Η MSC φαίνεται ότι δεν υιοθετεί τα συστήματα πρόωσης των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον στόλο των containerships που διαθέτει, καθώς η συγκεκριμένη λύση απαιτεί μεγάλες και ουσιαστικές βελτιώσεις στην παγκόσμια  υποδομή  ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμα. «Λίγα λιμάνια σε όλο  τον κόσμο έχουν αναπτύξει τέτοιες υποδομές», σημειώνει η MSC.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει υπό ναυπήγηση πέντε conteinerships των 22.000 teu στα ναυπηγεία  της Samsung για παράδοση το 2019 και το 2020.

Επίσης ο ιταλοελβετικός όμιλος έχει συμφωνήσει  με τη φιλανδική Watsilla να εγκαταστήσει συστήματα καθαρισμού εκπομπών ρύπων έναντι 200 εκατ. δολαρίων.

Η MSC  τονίζει ακόμα ότι στην  προστασία του περιβάλλοντος καθοριστικό ρόλο παίζει και η μεγέθυνση του στόλου της από τα 2.500 teu κατά μέσο όρο το 2017, ενώ προχώρησε σε retrofit σε περισσότερα από 250 πλοία την περασμένη χρονιά.

Ο συνδυασμός των πολιτικών που έχει επιλέξει η MSC έχει φέρει ήδη αποτελέσματα, αφού μείωσε κατά 11% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 2015.

(πηγή: naftemporiki.gr)