Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) «Έδωσε το Παρών» σε Σημαντική Εκδήλωση της ΕΤΑΑ στο Βελιγράδι

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)  «Έδωσε το Παρών» σε Σημαντική Εκδήλωση της ΕΤΑΑ στο Βελιγράδι
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 20:40

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπη (IENE) συμμετείχε ενεργά σε συνάντηση δημόσιας διαβούλευσης που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στο Βελιγράδι, στις 19 Οκτωβρίου. Η συνάντηση είχε ως στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη και στις συναφείς οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να παράσχουν στοιχεία που σχετίζονται με τους τομείς εξειδίκευσής τους, συνεισφέροντας για την προετοιμασία της νέας στρατηγικής της ΕΤΑΑ, που θα καθορίσει τις επιχειρησιακές προτεραιότητές της Τράπεζας στον τομέα της ενέργειας, κατά την προσεχή πενταετία

Το ΙΕΝΕ εκπροσωπήθηκε από τον Senior Research Associate, κ. Νικόλαο Σοφιανό, ο οποίος παρακολούθησε τη συνάντηση και υπέβαλε σχόλια, καταθέτοντας τις απόψεις του, όσον αφορά στη Στρατηγική για τον Ενεργειακό Τομέα, της ΕΤΑΑ. Οι τομείς που κάλυψαν τα σχόλιά του περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, το θέμα της ενεργειακής φτώχειας, την ανάγκη για συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το μετασχηματισμό των δικτύων ηλεκτρισμού, τον επείγοντα χαρακτήρα του διασυνοριακού εμπορίου, την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα upstream στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη περισσότερης χρηματοδότησης των κλάδων Έρευνας και Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας, ως βασική συνιστώσα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς, όπως τόνισε, η στενή συνεργασία μεταξύ των κυριότερων φορέων, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., να συνεισφέρει στην ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας και να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Σε ότι αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σημείωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ηλεκτρικό σύστημα μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερος θα πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός του ηλεκτρικού δικτύου, στο σύνολό του, τη στιγμή που η νέα πρόκληση στον τομέα του ηλεκτρισμού είναι, σήμερα, το πώς θα ενσωματώσει αποτελεσματικά και θα διαχειριστεί τις ΑΠΕ στα δίκτυα, διασφαλίζοντας την αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του σχεδίου ενεργειακής στρατηγικής της ΕΤΑΑ από τον Kevin Bortz, Διευθυντή Στρατηγικής, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Τράπεζας, στο Λονδίνο, για να επακολουθήσει συζήτηση για το νέο σχέδιο, στην ολομέλεια.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης σχηματίστηκαν δύο παράλληλες ομάδες. Η πρώτη επικεντρώθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δεύτερη στον τομέα των υδρογονανθράκων. Οι δύο ομάδες συντονίστηκαν από την κ. Maria de Melo και τον κ. Adil Hanif, κύριο τραπεζίτη στην EBRD του Λονδίνου, αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ανώτερα στελέχη, ενεργειακοί εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και επαγγελματίες της ενέργειας από την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Το προσχέδιο στρατηγικής της ΕΤΑΑ για τον ενεργειακό τομέα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019.