Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν Ενισχύουν τη Στρατηγική τους Συνεργασία Μέσω του Διυλιστηρίου STAR

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν Ενισχύουν τη Στρατηγική τους Συνεργασία Μέσω του Διυλιστηρίου STAR
energia.gr
Σαβ, 20 Οκτωβρίου 2018 - 16:34

Τα εγκαίνια του νέου διυλιστηρίου STAR της αζέρικης SOCAR στην Τουρκία σηματοδοτούν την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέσω του διυλιστηρίου STAR, ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική διάσταση των αδελφικών μας σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίγιεφ, στην τελετή εγκαινίων του διυλιστηρίου.

Μιλώντας από τη Σμύρνη όπου βρίσκεται το διυλιστήριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που ολοκληρώνουν από κοινού οι δύο χώρες ισχυροποιείτο ρόλο της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν ως περιφερειακών δυνάμεων.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του εξήρε το ρόλο του διυλιστηρίου στη συγκέντρωση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα εδάφη της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το διυλιστήριο STAR «έχει σκοπό την εξοικονόμηση περίπου 1,5 δισ. δολαρίων ετησίως από εισαγωγές πετρελαιοειδών και τη μείωση της εξωτερικής εξάρτησης για πετρελαϊκά προϊόντα».

«Το διυλιστήριο STAR, η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση σε ένα μόνο τόπο στην Τουρκία, είναι μία από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες στον πετρελαϊκό τομέα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας.

Το διυλιστήριο είναι, επίσης, το πρώτο έργο στο οποίο απονεμήθηκε το ‘Πιστοποιητικό Στρατηγικής Επενδυτικής Κίνησης’ στην Τουρκία.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγεφ δήλωσε ότι το Μπακού και η Άγκυρα εκπληρώνοουν κάθε στόχο που θέτουν, καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των δύο χωρών.

«Όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο ισχυρότεροι είμαστε εμείς», πρόσθεσε.

Ο Αλίγεφ εξήρε επίσης τον Ερντογάν, λέγοντας ότι η Τουρκία κατέστη μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη υπό την ηγεσία του.