To 2020, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί η γ’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που θα διασφαλίσει πλήρως την τροφοδότηση μεγάλου μέρους των νησιών και θα οδηγήσει στην πλήρη απεξάρτησή τους από τους αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ειδικότερα η τρίτη φάση διασύνδεσης προβλέπει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου.

Ανάδοχος υλοποίησης του έργου θα είναι η εταιρεία NEXANS που επελέγη από τον ΑΔΜΗΕ ύστερα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο διαχειριστής και συμμετείχαν οι FULGOR Α.Ε., Prysmian Powerlink και NEXANS και ακολουθήθηκε η μέθοδος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που οδήγησε στην ανάδειξη της ΝEXANS ως μειοδότη έναντι τιμήματος 111,6 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας, όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, σημαντική έκπτωση σε σχέση με την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ: «Μετά τη συμβασιοποίηση της β’ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων και την επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή των υποσταθμών και των υποθαλάσσιων καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώνει τάχιστα έναν ακόμα μεγάλο διαγωνισμό, έχοντας δρομολογήσει επενδύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ σε διάστημα 16 μηνών.

Ο Διαχειριστής υλοποιεί με συνέπεια και αποδοτικότητα τις νησιωτικές διασυνδέσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού του προγράμματος, ξεκλειδώνοντας μεγάλα κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

 

(«Εφημερίδα των Συντακτών»)