Αντίθετο στο Κλείσιμο των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με Άνθρακα το Συνδικάτο της Γαλλικής EDF

Αντίθετο στο Κλείσιμο των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής με Άνθρακα το Συνδικάτο της Γαλλικής EDF
energia.gr
Παρ, 19 Οκτωβρίου 2018 - 17:15

Σφοδρές αντιδράσεις πυροδοτεί στην Γαλλία το σχέδιο της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα, έως το 2022. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων και των εργαζομένων 

στην ηλεκτροπαραγωγή αποτυπώθηκαν σε επίσημο διάβημα των συνδικάτων της EDF προς την γαλλική κυβέρνηση, να αναστείλει τα όποια σχέδιά της, με τον ισχυρισμό πως οι σταθμοί παραγωγής με καύση άνθρακα είναι απαραίτητοι για την κάλυψη της υψηλής εγχώριας ζήτησης σε ώρες αιχμής.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον τερματισμό της λειτουργίας» εξήγησε ο Jean-Luc Magnaval, γραμματέας του συμβουλίου εργαζομένων της Γαλλίας (CCE). Ανέφερε, επίσης, ότι τα εργοστάσια Cordemais 4 και 5 συνολικής ισχύος 1,160 MW και Havre 4, με ισχύ 580 MW, της EDF ήταν απαραίτητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φορτίου αιχμής στην χώρα, καθώς όμως και για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

Όσον αφορά στις εναλλακτικές λύσεις, το συμβούλιο εργαζομένων υποστήριξε ότι το εργοστάσιο άνθρακα Cordemais δοκιμάζει επί του παρόντος, τα σφαιρίδια χρήσης που παράγονται από τοπικά απόβλητα στη μηχανή καύσης και ο στόχος είναι να φθάσουν στο 80% βιομάζα και 20% άνθρακα έως το 2022-2023 και στο 100% έως το 2027.

Επιπλέον, το  CCE ανέφερε ότι η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) δοκιμάστηκε στο εργοστάσιο της Χάβρης.

Η Γαλλία, όπως και πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., επιθυμεί να καταργήσει, σταδιακά, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, κατά την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε δεσμευτεί, προεκλογικά, να κλείσει όλες τις μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα - οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της Γαλλίας – έως τα τέλη της θητείας του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.