Με την ΔΕΠΑ να βαίνει σε φάση αναδιάρθρωσης και διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της στα Δίκτυα και την Εμπορία, αλλά και εν όψει της ιδιωτικοποίησής της, η κυβέρνηση και οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να διαχειριστούν, παράλληλα, το ζήτημα των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την εταιρεία αερίου 

Όπως αναφέρει το worldenergynews.gr το χρέος ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια ευρώ και  βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, την ώρα που η ΔΕΠΑ συνεχίζει να τροφοδοτεί την ELFE, με βάση τις συμβάσεις που υπέγραψε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, το 2016.

Οι συμβάσεις αυτές έδιναν τη δυνατότητα στην ELFE να αγοράζει φυσικό αέριο και να παραδίδει μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και επιταγών κυπριακών offshore, που συνδέονται με την ίδια την ELFE.

Παράλληλα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Θ. Κιτσάκος και οι εκπρόσωποι των ELFE, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ακινήτων της τελευταίας, έναντι του χρέους, παρότι τα ακίνητα αυτά ήταν υποθηκευμένα στις τράπεζες και δεσμευμένα απο την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Τότε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, είχε ισχυριστεί πως διέθετε πολιτική κάλυψη και ότι τις διαπραγματεύσεις για τ’ ακίνητα τις εισηγήθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη της πρώτης, με βάση τις ανάγκες της για επέκταση σε υποδομές και αποθηκευτικούς χώρους.

Το 2017 η υπόθεση προσέλαβε, όμως, ποινική διάσταση, αφού οι χειρισμοί Κιτσάκου, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη, τόσο στην Νεοχημική όσο και στην ELFE, προκάλεσαν την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στη ΔΕΠΑ και την εμπλοκή της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος. 
Η τροπή της υπόθεσης υποχρέωσε, στο τέλος, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη να αποπέμψει, στα τέλη του 2017, τον κ. Κιτσάκο, ο οποίος είχε αρνείτο να παραιτηθεί. 

Τον Αύγουστο του 2018 ο Οικονομικός Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη,για την υπόθεση ΔΕΠΑ - ELFE, κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και των στενών συνεργατών του, με τις κατηγορίες της κακουργηματικής απάτης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με τις επιβαρυντικές διατάξεις των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας.

Πηγές της αγοράς σχολιάζουν ότι τη στιγμή που η ΔΕΠΑ διεκδικούσε οφειλές άλλων φερέγγυων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, επί απειλή διακοπής της τροφοδοσίας τους με αέριο, επεδείκνυε "σκανδαλώδη", ανοχή και επέτρεπε να διογκώνονται τα χρέη μιας εταιρείας δίχως περιουσιακά στοιχεία και χωρίς καμία εξασφάλιση, ενώ διαπραγματευόταν, παράλληλα, μιά ανέφικτη ανταλλαγή με ακίνητα. 

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σκάνδαλο τύπου Energa Νο 2, δεδομένου ότι από την ELFE έχει απομείνει μόνο το κέλυφος, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος να απωλεσθούν για το Δημόσιο, τα 120 εκατ. ευρώ της οφειλής της προς αυτό, που αντιστοιχεί με τα ετήσια κέρδη της. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η υπόθεση απασχολεί πλέον την Τράπεζα της Ελλάδος, την ΑΑΔΕ και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ διερευνάται και από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για την Καταπολέμηση της Απάτης και του Βρώμικου Χρήματος..