‘Καλά κρατεί’ η κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Μανιάτη σχετικά με την εξαγορά της εταιρείας ενέργειας EDS της πΓΔΜ από τη ΔΕΗ.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι η απόφαση εξαγοράς της EDS από τη ΔΕΗ «δεν ελήφθη και δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί» από τον κ. Χουλιαράκη.

«Ειδικότερα, σε συνέχεια της ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη, καθώς και των σχετικών δημοσιευμάτων που ακολούθησαν αναφορικά με την εξαγορά της εταιρείας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

  • Πρώτον, η απόφαση εξαγοράς της εν λόγω εταιρείας δεν ελήφθη και δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, παρά τις ψευδείς και κακόβουλες δηλώσεις του κ. Μανιάτη, καθώς κατά κανένα τρόπο δεν εμπίπτει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Χουλιαράκης είναι πολιτικός προϊστάμενος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και κατά συνέπεια, οι αρμοδιότητές του αφορούν τα δημόσια οικονομικά, τον Προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος.
  • Δεύτερον, όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια, στο από 9/10/2018 Δελτίο Τύπου, η απόφαση εξαγοράς ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση της εταιρείας και τη διαχείριση της περιουσίας της, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του εταιρικού δικαίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

 

Γ. Μανιάτης: «Κακός σύμβουλος ο πανικός, κ. Χουλιαράκη»

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης… ‘σήκωσε το γάντι’ και με ανακοίνωσή του καταλογίζει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «πανικό» που τον οδηγεί σε «δηλώσεις που αναιρούν τον ίδιο, αλλά και την κοινή λογική».

Αναλυτικά, η απάντηση του κ. Μανιάτη αναφέρει:

«Προφανώς, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, διαβάζει ανάποδα τις δηλώσεις μου. Όταν ρώτησα τον κ. Γ. Σταθάκη για την αγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, ορθά απάντησε, ότι προφανώς όπως συμβαίνει σε όλες τις Α.Ε., η απόφαση πάρθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Όμως, συνεχίζει ο κ. Γ. Σταθάκης "ακόμη, η εν λόγω εξαγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας". Εγώ λοιπόν δήλωσα το προφανές. Ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενέκρινε ως Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, την απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS. Προφανώς, όχι ότι πήρε την απόφαση, αλλά (επαναλαμβάνω) ότι ενέκρινε την απόφαση, όπως συμβαίνει με όλες τις Γενικές Συνελεύσεις Ανωνύμων Εταιρειών.

Τι θέλει λοιπόν να μας πει ο κ. Γ. Χουλιαράκης, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις μου είναι δήθεν ψευδείς και κακόβουλες; Ότι δεν ενέκρινε ως Γενική Συνέλευση την απόφαση της ΔΕΗ;

Ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ο βασικός μέτοχος κατά 51% της ΔΕΗ και άρα ουσιαστικά η Γενική Συνέλευσή της;

Η μήπως (ακόμη χειρότερα) ότι ως Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ ο Υπουργός Οικονομικών δεν ελέγχει τι εγκρίνει, άρα δεν ξέρει πώς να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον;

Προφανώς ο πανικός μπροστά στα αμείλικτα ερωτήματα που θέσαμε, οδηγεί σε δηλώσεις που αναιρούν τον ίδιο τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, αλλά και την κοινή λογική».