Στην… ‘αντεπίθεση’ περνά η ΔΕΗ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τέταρτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ για ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που διενεργήθηκε την Τετάρτη, απορρίπτοντας τα όσα λέγονται περί «πλήγματος» για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Συγκεκριμένα, κύκλοι της Επιχείρησης σχολιάζουν ότι, παρόλο που το αποτέλεσμα της προχθεσινής δημοπρασίας παρουσιάζεται από ζημιογόνο έως περίπου καταστροφικό για τους παρόχους – ανταγωνιστές της ΔΕΗ, η τιμή που τελικά προέκυψε, είναι περίπου 20€ / MWH. Η τιμή αυτή, όπως υπογραμμίζουν οι κύκλοι της ΔΕΗ είναι κατά 23% χαμηλότερη από την οριακή (χονδρική) τιμή του Συστήματος, κάτι ποθ προφανώς σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν δυνατότητα να διαθέτουν στην κατανάλωση την ηλεκτρική ενέργεια τουλάχιστον 20% φθηνότερα από ότι η ΔΕΗ.

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι επιλέγουν «μόνο τα κερδοφόρα τμήματα της αγοράς», ενώ δεν έχουν υιοθετήσει στρατηγικές στήριξης της μεγάλης βιομηχανίας, των αγροτών ή των ευάλωτων καταναλωτών. Σε αντιδιαστολή, επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ προωθεί αντίστοιχες πολιτικές και «δεν αποφεύγει καμία κατηγορία καταναλωτών».

Στο πλαίσιο αυτό, οι κύκλοι της Επιχείρησης απορρίπτουν ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί υψηλής τιμής των προθεσμιακών προϊόντων. Παράλληλα, εκφράζουν την απορία τους για την τοποθέτηση στελέχους της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία το περιθώριο κέρδους των εναλλακτικών παρόχων είναι πολύ μικρό (1,5 €/MWH).

Οι κύκλοι της ΔΕΗ διερωτώνται εάν η ΡΑΕ υπονοεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αύξηση των τιμολογίων και καλούν την Αρχή να διατυπώσει τη θέση της υπεύθυνα και δημόσια, χωρίς περιστροφές.