Η Βαρσοβία Ελίσσεται Στρατηγικά για να Απεξαρτηθεί από το Ρωσικό Αέριο -Δύο Μεγάλες Συμφωνίες με Η.Π.Α, Νορβηγία

Η Βαρσοβία Ελίσσεται Στρατηγικά για να Απεξαρτηθεί από το Ρωσικό Αέριο -Δύο Μεγάλες Συμφωνίες με Η.Π.Α, Νορβηγία
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2018 - 19:56

Την βούληση της πολωνικής κυβέρνησης να πετύχει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, που βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα στο γερμανικό θηρίο και την ρωσική αρκούδα, αποτυπώνουν οι δύο σημαντικές συμφωνίες που σύναψε η PGNiG, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας. Η πρώτη αφορά στην υπογραφή συμφωνίας 20ετούς διάρκειας, για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την Βαρσοβία για να απαγγιστρωθεί από την εξάρτησή της σε ρωσικό αέριο

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της πολωνικής εταιρείας, τα συμβόλαια αγοράς υπεγράφησαν με τις θυγατρικές της αμερικανικής Venture Global LNG και αφορούν στην προμήθεια 2 εκατ. μετρικών τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, ποσότητα που αναλογεί σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα LNG, μετά την επαναεριοποίησή του.

Οι πρώτες παραδόσεις του ενεργειακού προϊόντος αναμένονται από το 2022.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki δήλωσε πως αυτές τις συμφωνίες θα συμβάλουν ώστε να τονωθεί η «ανεξαρτησία» και η «ανταγωνιστικότητα» του ενεργειακού τομέα της χώρας, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Krzysztof Tchorzewski υποστήριξε, από την πλευρά του, πως η συμφωνία βοηθά την Πολωνία να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Στο σημείο τούτο να θυμίσουμε πως η Πολωνία εισάγει από την Ρωσία, σχεδόν τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της.

Η Πολωνία λειτουργεί τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι Swinmoujscie, της Βαλτικής, στο οποίο οι πρώτες παραδόσεις LNG έγιναν το 2015., ενώ, έως τα τέλη του έτους, αναμένεται να έχει αποφασίσει για το αν θα κατασκευάσει και υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Νορβηγία.

Εν τω μεταξύ και σε μια παράλληλη εξέλιξη, η PGNiG συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο, ύψους 42,38% που διαθέτει ο νορβηγικός όμιλος Equinor, στο πεδίο φυσικού αερίου Tommeliten Alpha, αντί συνολικού τιμήματος 220 εκατ. δολαρίων.

Κατόπιν τούτου, η πολωνική ενεργειακή εταιρεία καθίσταται η μεγαλύτερη μέτοχος του έργου, μπροστά από την ConocoPhilips, που κατέχει ποσοστό 28,26%, την Total, με 20,23% και την Eni Norge με ποσοστό 9,13%.

Η παραγωγή στο εν λόγω πεδίο αναμένεται να αρχίσει το 2024. «Αυτή η τελευταία εξαγορά περιουσιακών στοιχείων στη Νορβηγία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PGNiG, Piotr Wozniak και πρόσθεσε: «Σημαίνει σημαντική αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή. Από εδώ σχεδιάζουμε να στείλουμε αέριο στην Πολωνία, μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού Βαλτικής.»

Η πολωνική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από την Νορβηγία, στα 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, έως το 2022, από 0,55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017. Η χωρητικότητα του υπό έγκριση, Baltic Pipe, θα ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.