Η τιμή του άνθρακα ανέβηκε στα 100 δολάρια ο τόνος στην Ευρώπη, φθάνοντας σε υψηλό πενταετίας, κάτι που αναμένεται να ωφελήσει τις επιχειρήσεις που παρέχουν εναλλακτικές λύσεις με μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απ΄ ό,τι τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα

Η αύξηση στην τιμή του άνθρακα οφείλεται στην κατανάλωση ρεκόρ ενέργειας στην Κίνα, η οποία οδήγησε προς τα πάνω το κόστος των καυσίμων παραγωγής ενέργειας κάθε είδους. Η μεγάλη αυτή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των ενεργειακών φορτίων από την Ευρώπη προς την Κίνα, αυξάνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από την Βρετανία μέχρι την Ιταλία.

Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών εργάζονται ήδη για να περιορίσουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, με σκοπό να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή. Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν μετατοπίσει τις δραστηριότητες τους, αντλώντας ενέργεια από αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις παραγωγής αντί από μονάδες άνθρακα.

Προς το παρόν, οι υψηλότερες τιμές άνθρακα δεν οδήγησαν τις μεγάλες εταιρείες εξόρυξης να αυξήσουν την παραγωγή τους. Η  Anglo American και η BHP Billiton έχουν δηλώσει ότι δε θα επενδύσουν σε νέα ανθρακωρυχεία, η Rio Tinto έχει ξεπουλήσει τα αποθέματα άνθρακα, ενώ η Glencore αντιτίθεται στην κατασκευή οποιωνδήποτε νέων ορυχείων.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται, επίσης, να επωφεληθούν από το αυξανόμενο κόστος άνθρακα, καθώς το φυσικό αέριο που παρέχουν χρησιμοποιείται ως ανταγωνιστικό καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. «Αν ο άνθρακας είναι ακριβός, τότε θα παράγεται λιγότερος , ανοίγοντας περισσότερο χώρο για το φυσικό αέριο, ενώ και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν» υποστηρίζει ο Φιλίπ Σακέ, επικεφαλής Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη γαλλική Total.