Η Απροθυμία των Η.Π.Α να Κατηγορήσουν το Πεκίνο για Χειραγώγηση Νομίσματος Ανοίγει Παράθυρο για Μείωση της Έντασης

Η Απροθυμία των Η.Π.Α να Κατηγορήσουν το Πεκίνο για Χειραγώγηση Νομίσματος Ανοίγει Παράθυρο για Μείωση της Έντασης
energia.gr
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2018 - 17:34

Παρά τις αέναες επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Πεκίνου, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και το «σκοπίμως υποτιμημένο» γιουάν, οι ΗΠΑ απέφυγαν, τελικά, να κατηγορήσουν επισήμως την Κίνα ότι προβαίνει σε χειραγώγηση νομίσματος. Πρόκειται για μία εξέλιξη που γεννά ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να κολλήσει την ετικέτα του χειραγωγού στην κινεζική κυβέρνηση, αν και εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για τις πολιτικές της, αναφέρουν δημοσίευματα των Reuters και BBC.

Στην έκθεση τονίζεται η απουσία διαφάνειας, ενώ επισημαίνεται και η εφετινή υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, αλλά προστίθεται ότι δεν προκύπτει άμεση παρέμβαση των κινεζικών αρχών προκειμένου να διατηρηθεί φθηνό το γιουάν. Η Ουάσιγκτον αποφεύγει, από το μακρινό 1994, να διατυπώσει κατηγορίες περί  νομισματικής χειραγώγησης, παρά τις διαφορές που σοβούν μεταξύ των δύο χωρών και παρά το ότι έχει επανειλημμένα απειλήσει να το πράξει. 

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιανουάριο του 2017, έναντι του δολαρίου. 

Η στάση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προκαλεί την έκπληξη, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, έως και πριν από λίγες ημέρες, υποστήριζε τη θέση ότι η Κίνα βασίζει την ανάπτυξή της στο φθηνό νόμισμα και στις εξαγωγές της, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καταστρέφουν αμερικανικές θέσεις εργασίας». 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας 250 δισ. δολαρίων, με στόχο τον περιορισμό του μεγάλου εμπορικού ελλείματός τους έναντι της Κίνας. Μία ευθεία κατηγορία για χειραγώγηση θα ύψωνε ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης και θα προκαλούσε την απάντηση του Πεκίνου.

Το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δεν θέλησε να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα αποκαλύπτει ότι επιθυμεί να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για διάλογο και, πιθανώς, μία συμφωνία, που θα αποτρέψει το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει ένα από τα πιο ισχυρά, αν και αμφιλεγόμενα όπλα, που έχει στη διάθεσή του, δηλαδή, τη διακράτηση αμερικανικού χρέους, που έχει διαμορφωθεί, ήδη, σε ναδίρ 14μήνου.