Η.Π.Α.-Ε.Ε.: Οι Χειραψίες Αποτελούν Παρελθόν- Το Παρόν Οδηγεί σε Νέα Αντιπαράθεση για το Εμπόριο

Η.Π.Α.-Ε.Ε.: Οι Χειραψίες Αποτελούν Παρελθόν- Το Παρόν Οδηγεί σε Νέα Αντιπαράθεση για το Εμπόριο
energia.gr
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2018 - 17:21

Απειλείται η εύθραυστη εμπορική ανακωχή ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον να αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Οι θερμές χειραψίες ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτελούν, πλέον, παρελθόν και έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε μία σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος και την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και δεν συμφώνησαν ούτε καν στο εάν διαφωνούν! Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα. Μάλμστρομ εξαπέλυσε πυρά κατά των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία, απουσία σαφήνειας και έλλειψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσιγκτον να αρχίσουμε έστω δοκιμαστικά την εφαρμογή της συμφωνίας. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και η μπάλα μένει στο γήπεδό τους. Δεν έχουμε αρχίσει να διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι επισημάνσεις αυτές δυσαρέστησαν τον Αμερικανό υπουργό, ο οποίος υπαινίχτηκε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ διαφορετικό κλίμα από ό,τι μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ από την Επίτροπο. «Είναι σαν να συμμετείχε σε διαφορετική συνάντηση από αυτήν στην οποία βρεθήκαμε εμείς», σχολίασε ο κ. Ρος. «Στόχος μας στη συνάντηση ήταν να δώσουμε ώθηση και να θέσουμε τις βάσεις για άμεσα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο ελάφρυνσης των δασμών όσο και στο μέτωπο της εναρμόνισης των προτύπων» εξήγησε ο ίδιος. 

Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση έρχεται, ουσιαστικά, να δικαιώσει τις ανησυχίες οικονομικών και πολιτικών αναλυτών για την αξιοπιστία της «συμφωνίας κυρίων», ανάμεσα στους κκ Τραμπ και Γιούνκερ. Το καλό κλίμα δεν συνοδεύθηκε από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όπως τονίζουν πολλοί, η απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων δεν έχει, εισέτι, αποσυρθεί από το τραπέζι. 

Επέστρεψε μάλιστα στο προσκήνιο, με τον Γκόρντον Σοντλαντ, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ε.Ε. να επιτίθεται στην ομάδα της κας. Μάλμαστρομ, μιλώντας για «αδιαλλαξία» και απόπειρα καθυστέρησης των συνομιλιών «έως ότου λήξει η θητεία Τραμπ», την οποία χαρακτήρισε ως «μάταιη». Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε για πιθανούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος. 

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν, πάντως, μεταξύ άλλων και τη δυσκολία της αμερικανικής κυβέρνησης να προσελκύσει μεγάλους εμπορικούς εταίρους και να συγκροτήσει από κοινού μέτωπο κατά του μεγάλου αντιπάλου, την Κίνα. Πριν από λίγες ημέρες, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ενημέρωνε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και την Βρετανία. Ωστόσο είναι σαφές ότι σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν μπορούν να υπάρξουν ταχείες εξελίξεις. Με την ευρωπαϊκή κοινότητα και την Ιαπωνία εξακολουθούν να υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, ενώ με την Βρετανία δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία ουσιαστική συζήτηση πριν από το επίσημο Brexit, τον Μάρτιο του 2019. 

Όπως σχολίαζαν αναλυτές στους Financial Times, το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια της Ουάσιγκτον παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των ξένων ηγετών, προς το πρόσωπο του "ανερμάτιστου", κ. Τραμπ.