Η Υπόθεση Κασόγκι Απειλεί να Τινάξει στον Αέρα τη Διεξαγωγή του "Νταβός της Ερήμου"

Η Υπόθεση Κασόγκι Απειλεί να Τινάξει στον Αέρα τη Διεξαγωγή του Νταβός της Ερήμου
energia.gr
Πεμ, 18 Οκτωβρίου 2018 - 16:03

Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση Κασόγκι ασκούν έντονη πίεση στη Σαουδική Αραβία και αναγκάζουν αξιωματούχους κρατών και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων να ματαιώσουν τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», δηλαδή, το συνέδριο που αποσκοπεί 

να λειτουργήσει ως όχημα των οικονομικών φιλοδοξιών του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπως αναφέρει το BBC. Ωστόσο αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι εξακολουθούν να σχεδιάζουν να δώσουν το «παρών», ή τουλάχιστον δεν έχουν γνωστοποιήσει, ακόμη, την πρόθεσή τους να αρνηθούν την πρόσκληση.

Στελέχη των αμερικανικών ομίλων Goldman Sachs και Pepsi, καθώς και των γαλλικών Thales και EDF εξακολουθούν να εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, στον επίσημο κατάλογο των συμμετεχόντων.

Οι εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey, PWC, Ernst & Young, Deloitte, BCG, Oliver Wyman και Bain & Company είναι, με τη σειρά τους, υποστηρικτές της εκδήλωσης, απο κοινού με τη γερμανική Siemens και την εταιρεία ερευνών SWFI. Καμία εξ αυτών δεν έχει απαντήσει σε ερώτημα του βρετανικού δικτύου, για το εάν σχεδιάζουν να αποσυρθούν, τελικά, από το συνέδριο. 

Μεταξύ των ονομάτων που εμφανίζονται στον κατάλογο των συμμετεχόντων, είναι και εκείνο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Οι αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Ολλανδίας δεν έχουν επηρεάζουν, προς το παρόν, τα σχέδια του του αμερικανού υπουργού, ο οποίος έχει να σταθμίσει μια σειρά φλεγόντων ζητημάτων, από το deal των δεκάδων δισ. για τα οπλικά συστήματα με το Ριάντ, τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, αλλά και εν γένει, την πολύπλοκη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών. 

Στο συνέδριο είχε προγραμματιστεί να συμμετέχουν 150 ομιλητές από 140 οργανισμούς. Τουλάχιστον 30 αποστολές έχουν, ήδη, ακυρώσει την παρουσία τους, προβάλλοντας ως αιτιολογία τις δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση Κασόγκι.