Ο Ανταγωνισμός από τους Μικρούς Υπέσκαψε την Κερδοφορία των Έξη Μεγαλύτερων Ενεργειακών Εταιρειών της Βρετανίας

Ο Ανταγωνισμός από τους Μικρούς Υπέσκαψε την Κερδοφορία των Έξη Μεγαλύτερων Ενεργειακών Εταιρειών της Βρετανίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 15 Οκτωβρίου 2018 - 15:38

Κατά 10% μειώθηκε, το περασμένο έτος, η κερδοφορία από την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας των έξη μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών της Βρετανίας, καθώς απώλεσαν μέρος της πελατείας τους προς όφελος των μικρότερων ανταγωνιστών τους, σύμφωνα με έκθεση της εγχώριας ρυθμιστικής αρχής, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Οι μεγάλοι προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από περισσότερες των 60 μικρότερων εταιρειών, οι οποίες προσφέρουν, κατά κανόνα, χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές

Η Ofgem ανέφερε ότι το μερίδιο αγοράς των μικρότερων εταιρειών αυξήθηκε σε 25% τον Ιούνιο του 2018, από 20% το προηγούμενο έτος και από μόλις 1%, πριν από έξι χρόνια.

Ο μικρότερος όγκος πελατών είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 1 δισ. λίρες τα κέρδη των Έξη Μεγάλων και να διαμορφωθούν σε 22 δισεκατομμύρια λίρες το 2017, ανέφερε η Ofgem στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση της εγχώριας αγοράς.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων και τόκων των έξι επιχειρήσεων, μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014, κατά 10%, στις 900 εκατ. λίρες το 2017, σύμφωνα με την έκθεση. Τα περιθώρια κέρδους από την παροχή ενέργειας, των εν λόγω εταιρειών, δηλαδή των British Gas, Centrica, SSE, Scottish Power, Iberdrola, Ιnpower,  E.ON και  EDF Energy, ήταν σημαντικά διαφορποιημένα.

Η British Gas και η SSE κατέγραψαν τα υψηλότερα περιθώρια,  8% και 7% αντίστοιχα, ενώ η npower είχε το χαμηλότερο, στο -5%. Τα περιθώρια της E.ON ήταν στο 5%, της Scottish Power στο 0,5%, ενώ η EDF Energy σημείωσε για πρώτη φορά από το 2009 θετικό περιθώριο 0,9%, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ofgem επεσήμανε ότι η μεγάλη διαφορά στα περιθώρια οφείλεται στο διαφορετικό λειτουργικό κόστος και στο βαθμό στον οποίο μετακυλίστηκαν τα έξοδα στους πελάτες. Σύντομα,  οι «μεγάλοι έξι» θα είναι  πέντε, αφού η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού  άναψε το πράσινο φως για τη συγχώνευση των SSE και npower. Οι εταιρείες σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους το αργότερο.