McKinsey: Ζωτικής Σημασίας για τη Ρευστότητα της ΔΕΗ η Είσπραξη του Χρέους των Βιομηχανικών Πελατών της

McKinsey: Ζωτικής Σημασίας για τη Ρευστότητα της ΔΕΗ η Είσπραξη του Χρέους των Βιομηχανικών Πελατών της
energia.gr
Παρ, 12 Οκτωβρίου 2018 - 18:57

Αναφορά σε τρεις στρατηγικούς κακοπληρωτές βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένης της ΛΑΡΚΟ, κάνει το επιχειρησιακό πλάνο της McKinsey, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές

Κατά τις εν λόγω πληροφορίες φέρεται να αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Επιχείρηση η ανάκτηση του συνόλου, ή έστω μέρους των οφειλόμενων ποσών, προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια που καταβάλει για να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Πρόκειται για τις ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), τη Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης) και τη Χαλυβουργική (Αγγελόπουλος). Οι τρεις βιομηχανίες οφείλουν ποσά που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, με την πρώτη να χρωστά τα περισότερα.

Οι εν λόγω βιομηχανικοί πελάτες, είτε αποπληρώνουν μέρος των υποχρεώσεών τους, είτε τις αφήνουν εντελώς ανεξόφλητες. Αναφορά στα χρέη από βιομηχανικούς πελάτες κάνει η ίδια η ΔΕΗ στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2018 που εξέδωσε, όπου σημειώνει ότι καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης δεν εξοφλούν εξ΄ ολοκλήρου τους λογαριασμούς του ρεύματος, προτάσσοντας λόγους έλλειψης ρευστότητας, εκ μέρους τους, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Η ΛΑΡΚΟ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το στόχαστρο της Επιχείρησης, καθώς είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, με τα χρέη της, στα τέλη Ιουνίου του 2018, να εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 285 εκατ. ευρώ. Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια ανάκτησης των οφειλών από τους βιομηχανικούς πελάτες, τότε είναι προδιαγεγραμμένο πως η ΔΕΗ θα προσπαθήσει να μετακυλίσει μέρος του βάρους στη συνεπή βιομηχανία. Αυτό τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, ώστε ο βιομηχανικός τομέας να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει δέσμη προτάσεων για τη μείωση του εν λόγω κόστους, στις αμέσως προσεχείς ημέρες.