OHE: Καμπανάκι Κινδύνου για τις Οικονομικές Επιπτώσεις των Κλιματικών Καταστροφών

OHE: Καμπανάκι Κινδύνου για τις Οικονομικές Επιπτώσεις των Κλιματικών Καταστροφών
energia.gr
Παρ, 12 Οκτωβρίου 2018 - 16:49

Πάνω από 151% είναι οι άμεσες οικονομικές ζημίες από τις καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση των περιβαλλοντικών καταστροφών

. Την περίοδο 1998-2017, οι χώρες που επλήγησαν από καταστροφές ανέφεραν άμεσες οικονομικές ζημίες ύψους 2.908 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων, 2.245 δισεκατομμύρια δολάρια, ή ποσοστό 77% του συνόλου αντιστοιχούσαν σε καταστροφές που σχετίζονται ευθέως με την κλιματική αλλαγή.

Οι συνολικές ζημίες για την περίοδο 1978-1997 ανήλθαν στα 1.313 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι καταστροφές από τις κλιματικές επιπτώσεις, στα 895 δισεκατομμύρια δολάρια (ποσοστό 68%).

Οι συνήθεις καταστροφές προήλθαν σε ποσοστό 43,4% από πλημμύρες και κατά 28,2% από καταιγίδες.

Τα πιο σοβαρά πλήγματα υπέστησαν οι ΗΠΑ, με 944,8 δισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα, με 492,2 δισεκατομμύρια, η Ιαπωνία με 376,3 δισ. δολάρια, η Ινδία με 79,5 δισ. δολάρια και το Πουέρτο Ρίκο, με 71,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον κατάλογο συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ταϊλάνδη, και το Μεξικό.

Στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, οι απώλειες σε ζωές ανήλθαν σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλοι 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίστηκαν, έχασαν την κατοικία τους, εκτοπίστηκαν ή χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια. Είναι ενδεικτικό το ότι το 56% των συνολικών απωλειών ανθρωπίνων ζωών οφείλονται σε 563 σεισμούς και από την πρόκληση τσουνάμι που δημιουργήθηκαν εξαιτίας τους.  

Η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Μείωση Καταστροφών, Μάμι Μιζουτόρι, δήλωσε: "Αυτή η έκθεση επισημαίνει τις βασικές τάσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Πρέπει να γίνουν πολλά για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε σεισμικές ζώνες. Ο θάνατος και ο πόνος που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι αυτό το μήνα στην Ινδονησία δείχνουν την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και να εφαρμοστούν υψηλά πρότυπα για την κατασκευή σε σεισμικές ζώνες. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι οικονομικές απώλειες από ακραίες καιρικές συνθήκες δεν είναι βιώσιμες και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην εξάλειψη της φτώχειας."

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και ότι οι καταστροφές θα εξακολουθήσουν να ορθώνουν μείζονα εμπόδια για την αειφόρο ανάπτυξη, εφόσον τα οικονομικά κίνητρα για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη, σε επικίνδυνες τοποθεσίες,  υπερτερούν της πρόληψης.