Μ. Παναγιωτάκης: Επέτειος Εθνικής Σημασίας η Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944

Μ. Παναγιωτάκης: Επέτειος Εθνικής Σημασίας η Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944
energia.gr
Παρ, 12 Οκτωβρίου 2018 - 16:26

Η ΔΕΗ τιμά και φέτος τη Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης που διασφάλισε την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας. Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και μαχητές του ΕΛΑΣ πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές, αποτρέποντας την ανατίναξη του Κεντρικού Σταθμού. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 11 αγωνιστές, τρεις εκ των οποίων, εργαζόμενοι της Ηλεκτρικής Εταιρείας

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης, σε ανακοίνωσή του για τη Μάχη της Ηλεκτρικής: «Ο αγώνας των εργαζομένων για τη διάσωση του εργοστασίου ήταν ύψιστη έκφραση κοινωνικής υπευθυνότητας και πατριωτισμού. Η 13η Οκτωβρίου είναι επέτειος εθνικής σημασίας και εμβέλειας, εμβληματική για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, βαριά κληρονομιά για όλους μας. Γι’ αυτό την τιμάμε όπως αξίζει. Αυτό είναι το νόημα της καθιέρωσής της, από πέρυσι, ως επίσημης αργίας της Επιχείρησης.»

Η σταθερή βούληση της ΔΕΗ να συμβάλει στη συλλογική μνήμη αναδεικνύοντας μια τόσο σημαντική πτυχή της ιστορίας μας δικαιώθηκε και από το γεγονός ότι η έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης», που διοργανώθηκε από την Επιχείρηση και εγκαινιάστηκε, πέρυσι, στις 11 Οκτωβρίου 2017, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκέντρωσε το εντονο ενδιαφέρον του κοινού, καθώς και της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από αυτήν την αναγνώριση των συμπολιτών μας, αλλά και θέλοντας να προσφέρουμε τη δυνατότητα επίσκεψης σε ευρύτερο κοινό, απορρέει η απόφασή μας να αποδεχθούμε την πρόσκληση του θεσμού «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944» να ενταχθεί η έκθεση της ΔΕΗ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιστορική έκθεση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι ανοίγει ξανά την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και θα λειτουργεί από τις 17:00 έως τις 19:00.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό. Πολλά δε πό τα τεκμήρια δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Βασικός άξονας της αφήγησης είναι το ίδιο το εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι εργαζόμενοί του: παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Στη συνέχεια η έκθεση εστιάζει στο κεντρικό γεγονός της Μάχης της Ηλεκτρικής και, τέλος, ξεδιπλώνει τη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960, οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την εξαγορά της ΗΕΑΠ.

Υπογραμμίζεται ότι η ΗΕΑΠ ανέθεσε στον γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) τη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, το οποίο τοποθετήθηκε στον Σταθμό του Κερατσινίου το 1948. Σήμερα το Μνημείο, με εγχάρακτα τα ονόματα των 11 νεκρών μαχητών, βρίσκεται ακόμη εκεί, στον τόπο της Μάχης, μία συνεχής υπόμνηση για την ηρωική αντίσταση και την τελική νίκη των υπερασπιστών της Ηλεκτρικής, το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου 1944.