Ιδρυμα Ευγενίδου: Ανοίγει Σήμερα τις Πύλες της η Νέα Εκθεση για τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου

Ιδρυμα Ευγενίδου: Ανοίγει Σήμερα τις Πύλες της η Νέα Εκθεση για τα Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου
energia.gr
Παρ, 12 Οκτωβρίου 2018 - 09:44

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου η νέα έκθεση με θέμα «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου», η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου.

Η έκθεση «μεταφέρει» τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση: Στη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τη Σητεία, τον Βίκο-Αώο, τον Χελμό-Βουραϊκό και τον Τρόοδο στην Κύπρο.

Εικόνες από μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία, εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, μαζί με εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), εντυπωσιακά πετρώματα που γεννήθηκαν στα βάθη του ωκεανού πριν εκατομμύρια χρόνια συνιστούν ένα εικονικό «ταξίδι» στο χώρο και το χρόνο.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της Γης και βοηθούν στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων. Αποτελούν τη νεότερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται από Τετάρτη έως Παρασκευή, ώρες 17:00-20:00, καθώς και το Σαββατοκύριακο, από τις 11:00 έως τις 20:00. Η έκθεση είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Μαΐου 2019.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή θα οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες δημοτικού, γυμνασίων, λυκείων, καθώς και για ομάδες φοιτητών και σπουδαστών. Τα προγράμματα ξενάγησης θα διαρκούν 45 λεπτά και θα πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μία ώρα, από τις 9:30 έως τις 14:15. Η είσοδος είναι δωρεάν, όμως είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30-16:30).