Η Αίτνα Μπορεί να Απειλήσει με Καταστροφικό Τσουνάμι το Ιόνιο, αν Καταρρεύσει

Η Αίτνα Μπορεί να Απειλήσει με Καταστροφικό Τσουνάμι το Ιόνιο, αν Καταρρεύσει
energia.gr
Πεμ, 11 Οκτωβρίου 2018 - 17:35

Η Αίτνα στη Σικελία, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης που κατά καιρούς ξερνάει λάβα, διολισθαίνει αργά προς τη θάλασσα του Ιονίου, στα ανατολικά του, σε μία κίνηση η οποία μπορεί να επιταχυνθεί, στο μέλλον και να επιφέρει τη μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς του, κάτι που θα προκαλέσει, πιθανώς, ένα γιγαντιαίο τσουνάμι. Το σενάριο αυτό, που μπορεί να συμβεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, σε μερικούς αιώνες ή σε μερικά χρόνια από σήμερα, φοβούνται Γερμανοί και Ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τη συμπεριφορά του ηφαιστείου και κάνουν λόγο για «κίνδυνο καταστροφικής κατάρρευσης»

Εδώ και δεκαετίες οι γεωλόγοι, μέσω της διενέργειας επιφανειακών μετρήσεων γνωρίζουν ότι οι ορατές νοτιοανατολικές πλευρές της Αίτνας, διολισθαίνουν προς τη θάλασσα με ρυθμό περίπου δύο μέχρι τριών εκατοστών ετησίως. Όμως συμβαίνει και τώρα, οι γεωεπιστήμονες διαπίστωσαν, για πρώτη φορά και αφού τοποθέτησαν υποθαλάσσια επιστημονικά όργανα-αισθητήρες, ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό, μετακινήθηκαν, απότομα, κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά, μέσα σε μόλις οκτώ μέρες, τον Μάιο του 2017.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται πως αυτή η μεγαλύτερη και ταχύτερη υποθαλάσσια διολίσθηση, σε σύγκριση με εκείνη που έχει παρατηρηθεί στην ξηρά, ότι η Αίτνα έχει αρχίσει να καταρρέει περισσότερο από το ίδιο το βάρος της, παρά από την κίνηση του μάγματος στο εσωτερικό της, όπως θεωρούσαν έως σήμερα.

Είναι αδύνατο να εκτιμήσουν για το αν και το πότε, αυτή η αργή κατολίσθηση μπορεί να προσλάβει απότομες διαστάσεις, αλλά είναι γνωστό ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, σε άλλα μέρη του κόσμου, αν συμβεί κάτι ανάλογο, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, που θα απειλήσει τις γειτονικές παράκτιες περιοχές. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν στις πλαγιές της Αίτνας και πολλοί περισσότεροι στις ακτές του Ιονίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μορέλια Ουρλάουμπ του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz στο Κίελο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", σύμφωνα με το "Science", τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το "National Geographic", ανέφεραν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να παρατηρούν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου.

«Προς το παρόν, η κίνηση είναι πραγματικά αργή, όμως υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί και να δημιουργήσει μια κατολίσθηση που θα κινηθεί γρήγορα προς τη θάλασσα», δήλωσε η Ουρλάουμπ.

«Παρακολουθούμε την Αίτνα στην ξηρά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως 30 χρόνια δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με την ηλικία της, που είναι σχεδόν 500.000 ετών. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε δέκα ή σε 100 ή σε 100.000 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και να έχουμε το νου μας στην πλαγιά της Αίτνας», πρόσθεσε.