Γ. Σταθάκης: Η Διπλή Διασύνδεση θα Λύσει Οριστικά το Ενεργειακό Πρόβλημα της Κρήτης

Γ. Σταθάκης: Η Διπλή Διασύνδεση θα Λύσει Οριστικά το Ενεργειακό Πρόβλημα της Κρήτης
energia.gr
Πεμ, 11 Οκτωβρίου 2018 - 14:50

Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα και θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, εκτίμησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε στο Ηράκλειο με φορείς του νησιού. Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο θα προσφέρει τεράστιο όφελος στο νησί, τη χώρα και το περιβάλλον, ενώ οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη Μικρή Διασύνδεση, δήλωσε πως το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, αφορά τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου με το σταθμό της Μεγαλόπολης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της το 2020 με αποτέλεσμα όλο το νησί να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από το συγκεκριμένο σταθμό.

Σχετικά με τη Μεγάλη Διασύνδεση, όπως ανέφερε ο υπουργός, το έργο θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα έχει ολοκληρωθεί το μεσοδιάστημα τέλη 2022 με αρχές 2023. Το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΑΡΙΑΝΔΗ η οποία, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, διαθέτει 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο.

Μιλώντας για το κόστος της ενέργειας που αφορά την Κρήτη, ο υπουργός είπε πως με τη διπλή διασύνδεση, πέρα από την οριστική επίλυση του ενεργειακού, το «τεράστιο ποσό κόστους θα μειωθεί από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε στα 400», μπαίνοντας παράλληλα σε ένα μεταβατικό στάδιο μιας και θα ενισχυθούν και οι άλλες μορφές ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα θα υπάρχει το σταδιακό κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων και η κατασκευή νέων.

«Η στρατηγική μας», σημείωσε ο υπουργός, «για τις επενδύσεις και το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ μάς διατηρεί σταθερούς στις θέσεις μας, έχουμε προωθήσει αυστηρή νομοθεσία σχετική με τα περιβαλλοντικά θέματα και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις προωθώντας τις, με τρόπο συμβατό για το περιβάλλον».

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τα περιφερειακά και αυτοδιοικητικά στελέχη για το ζήτημα των υδρογοναθράκων που αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης κατά τη σύσκεψη της Τριμερούς στην Ελούντα, διαβεβαιώνοντας τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ότι όλες οι παρατηρήσεις και οι απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη στρατηγική μελέτη των υδρογονανθράκων θα ληφθούν υπόψη, θα ενσωματωθούν στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις και θα υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι εγγυήσεις για την Κρήτη, τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης μπαίνουν σε ένα δρόμο, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο έργο του αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, με την ολοκλήρωσή του, θα διπλασιάσει τον τουρισμό στην Κρήτη. Μιλώντας στους δημάρχους της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευκρινήσεις που αφορούν στο μπέρδεμα που έχει γίνει με τα ακίνητα και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, όπως ανέφερε, το έχει διαπιστώσει και ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η διευκρίνηση θα αφορά στο ότι δεν θα παραχωρηθούν πολιτιστικά μνημεία στο υπερταμείο αλλά μόνο εμπορικά ακίνητα.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στην καλή και αποτελεσματική συνεργασία με κορυφαίο παράδειγμα την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη μέσα από δημόσιους πόρους που ξεπερνούν συνολικά τα 100 εκ. ευρώ, είπε στον υπουργό το ζητούμενο της περιφέρειας για γρηγορότερο ρυθμό στα έργα οδικής ασφάλειας, στη στρατηγική μελέτη δεδομένης και της πλήρους ωρίμανση των πρώτων έργων του ΒΟΑΚ.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον υπουργό να συνδράμει ο ίδιος, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ που θα εκτελεστεί ΣΔΙΤ από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη και ζήτησε παράλληλα να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη μέχρι τον Αγιο Νικόλαο για να ξεκινήσει το έργο. Υπογράμμισε δε πως πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδιασμού από τα Χανιά έως την Κίσσαμο κι από τον Αγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία, ζητώντας του παράλληλα να δημοπρατηθούν τα έργα των 25 εκ. ευρώ για την οδική ασφάλεια τα οποία βρίσκονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και η υλοποίησή τους μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, αναβαθμίζοντας τον υφιστάμενο δρόμο.

Στη συνάντηση του υπουργού με τον κ. Αρναουτάκη μετείχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης, Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, και ο συντονιστής του Σύριζα Ηρακλείου Γιάννης Παυλιδάκης.