Ευρωπαϊκή Διείσδυση στην Αναδυόμενη Αγορά Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας των ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή Διείσδυση στην Αναδυόμενη Αγορά Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας των ΗΠΑ
energia.gr
Πεμ, 11 Οκτωβρίου 2018 - 10:44

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, η δανική εταιρεία Ørsted (πρώην Dong), αγόρασε την αμερικανική υπεράκτια αιολική εταιρεία Deepwater Wind τη Δευτέρα. Η κίνηση υποδηλώνει εμπιστοσύνη στην αναδυόμενη αμερικανική βιομηχανία αιολικής ενέργειας.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη παράγουν ισχύ άνω των 15 γιγαβάτ, με περισσότερα να προστίθενται κάθε χρόνο. Ωστόσο στις ΗΠΑ, μόνο μία εμπορική υπεράκτια αιολική εγκατάσταση παράγει σήμερα ισχύ, το πειραματικό έργο των 30 μεγαβάτ της Deepwater Wind στα ανοιχτά του Ρόουντ Άιλαντ. Παρόλα αυτά, η ακτή του Ατλαντικού θεωρείται γόνιμο έδαφος για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, καθώς η παράκτια περιοχή βρίσκεται κοντά σε τεράστια πληθυσμιακά κέντρα με ισχυρούς, αξιόπιστους ωκεάνιους ανέμους.

Συμβάσεις για μεγαλύτερες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις στη Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη έχουν ήδη υπογραφεί από το προηγούμενο έτος. Αλλά η Ørsted δεν είχε καταφέρει να κερδίσει κάποια από αυτά τα μεγαλύτερα συμβόλαια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Παρά την εμπειρία της δανικής εταιρείας, η Deepwater Wind είχε περισσότερη επιτυχία με τις τοπικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Με την αγορά της Deepwater Wind, η ευρωπαϊκή εταιρεία ελπίζει να επωφεληθεί από την ικανότητα της πρώτης να κλείσει συμφωνίες στις ΗΠΑ. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ένα έργο στα ανοικτά του Λονγκ Άιλαντ και ένα δεύτερο έργο στα ανοικτά του Ρόουντ Άιλαντ υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ørsted πλήρωσε τον ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο D.E. Shaw Group, στον οποίο ανήκει η Deepwater Wind, 510 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση της επιχείρησης. Η Deepwater Wind θα μετονομαστεί σε Orsted US Offshore Wind, γράφουν οι Times.

«Βλέπουμε να αναδύεται μια πολύ μεγάλη βιομηχανία», δήλωσε ο Τόμας Μπρόστρεμ, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού υπεράκτιου αιολικού τμήματος της Ørsted. «Πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, μπορούμε να δούμε έως και δέκα γιγαβάτ αιολικής ενέργειας να έχουν κατασκευαστεί σε υπεράκτια έργα και θέλουμε να είμαστε σε καλή θέση να επωφεληθούμε από αυτή την ανάπτυξη».

Η Ørsted ήταν παλαιότερα γνωστή ως DONG Energy, και το δανικό δημόσιο διαθέτει το 50,1% των μετοχών της. Πρόσφατα, η επιχείρηση πώλησε τις μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να στραφεί αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)