Σε κλοιό διεθνών πιέσεων βρίσκεται για ακόμα μία φορά η ΠΓΔΜ, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η –από την πλευρά των Σκοπίων– διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με επιστολή της, η οποία δόθηκε πρώτα στα γερμανικά ΜΜΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ τονίζει προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία των Πρεσπών «παρέχει τις ευκαιρίες μιας ιστορικής συνεννόησης και της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας», επισημαίνοντας ιδιαιτέρως το 90% που έλαβε το

«Ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Η κ. Μέρκελ επισημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι και η Γερμανία τάσσεται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή, χωρίς, βεβαίως, τη μεσολάβηση νέων εκλογών.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της κ. Μέρκελ που δημοσιεύθηκε, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους η μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90%, εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας». Επίσης αναφέρει ότι η συμφωνία «αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση της χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ. Θα είναι τώρα σημαντικό να προβείτε στα –ασφαλώς πολύ απαιτητικά– επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα, με τη λήψη απόφασης από τη Βουλή για την απαραίτητη αλλαγή του συντάγματος». Και καταλήγει: «Χαίρομαι που θα συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας γι’ αυτόν τον σκοπό».

Μία ημέρα νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, καλώντας μάλιστα (Der Standard) την αντιπολίτευση του VMRO «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κινείται σε ανάλογο ύφος, καθώς σε χθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή του είπε ότι δίχως τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει για τη χώρα του προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. «Πρέπει να αρθούμε στο ύψος της ευθύνης των καιρών στους οποίους ζούμε. Η ευθύνη για τη χώρα και τους πολίτες είναι η πλέον σημαντική προοπτική και ακολουθούν τα ποσοστά μας και το αν θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ενδεικτικά.

Στο παρασκήνιο, πάντως, ο αγώνας για την εξασφάλιση των βουλευτών που απομένουν περιγράφεται ως έντονος. Ορισμένες πηγές μιλούν για αύξηση του αριθμού που υποστηρίζουν την κυβερνητική πρόταση σε αναθεώρηση σε 76, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Ζάεφ είναι πιο κοντά στον στόχο του.

 

Εύθραυστες ισορροπίες

Ωστόσο, οι ισορροπίες σε ένα Κοινοβούλιο το οποίο αποτελείται από 22 κόμματα είναι μάλλον εύθραυστες και ουδείς επιθυμεί να κάνει παρακινδυνευμένες προβλέψεις. Ως προς το τυπικό, σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, και η πρόταση για αναθεώρηση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του σώματος την επόμενη Δευτέρα.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)