Τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Σ. Παπαγεωργίου, εμπορικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τέσσερις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένο Κύπριο αξιωματούχο που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας.

Τα ενδιαφερόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτικοί οίκοι ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Σ. Παπαγεωργίου, εμπορικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ, δίχως, όμως, να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

«Το ενδιαφέρον από τους πιθανούς επενδυτές αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: "Υπάρχουν ακόμη εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν πριν υπογραφεί μια συμφωνία με τις εταιρείες." Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων που θα πρέπει να καταβληθούν στο κυπριακό κράτος, ενώ Ισραήλ και Κύπρος προσπαθούν να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαμάχη σχετικά με την οριοθέτηση του τεμαχίου «Αφροδίτη», και του γειτονικού ισραηλινού.

Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών σημειώνουν μεθοδική πρόοδο για την επίλυση της διαφωνίας, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διεθνή διαιτησία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη μιας λύσης, σχολίασε ο Σ. Παπαγεωργίου. «Υπάρχει θετικό κλίμα στις δύο ομάδες. Οι συζητήσεις δεν είναι επιθετικές και οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καλές προθέσεις. Η Κύπρος εμπλέκεται και σε ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο για μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη. Και σε αυτό το σχέδιο σημειώνεται πρόοδος με αργό αλλά σταθερό ρυθμό», δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι από τις τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες στο σχέδιο του αγωγού East-Med, δηλαδή, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Κύπρος συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα, ενώ σχεδιάζουν νέα συνάντηση, είτε στην Αθήνα, είτε στη Ρώμη, πρόσθεσε ο ίδιος. «Είναι μία επίπονη και δύσκολη διαδικασία. Όλοι όμως έχουν καθαρή εντολή από τις κυβερνήσεις τους να το φέρουν εις πέρας μέχρι το τέλος του έτους», υπογράμμισε  κ. Παπαγεωργίου.