Η γαλλική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (CRE) ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών και Κυρώσεων (CoRDiS) σχετικά με την επιβολή προστίμου ύψους € 5 εκατ. στη Vitol για χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Η Ρυθμιστική Αρχή δήλωσε ότι το περιστατικό χειραγώγηση της αγοράς στο γαλλικό Southern Virtual Trading Point έλαβε χώρα μεταξύ της 1ης Ιουνίου 2013 και της 31ης Μαρτίου 2014.

«Αρχικά, η Vitol εξέδιδε πολλαπλές εντολές πώλησης, συνήθως στην αρχή της ημέρας διαπραγμάτευσης (ειδικά πριν από τις 3 μ.μ.), όταν η ρευστότητα ήταν χαμηλή. Κατά την πορεία της ημέρας, η Vitol εξέδιδε εντολές πώλησης σε σταδιακά μειούμενες τιμές. Οι εντολές αυτές μειώνονταν μετά τις 4 π.μ., κατά τη διάρκεια της περιόδου με την υψηλότερη ημερήσια ρευστότητα», δήλωσε η CRE.

«Στη συνέχεια, αφού οι τιμές μειώνονταν, η Vitol πραγματοποιούσε σημαντικές αγορές. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση αυτών των αγορών, η Vitol ακύρωνε τις εντολές πώλησης, ‘κλείνοντας’ έτσι την ημέρα ως καθαρός αγοραστής», πρόσθεσε η CRE.