Το Κλίβελαντ είναι η τελευταία πόλη των ΗΠΑ που δεσμεύεται να στραφεί κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το σχέδιο που εκπόνησαν οι τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που ανακοινώθηκε κατά τη δέκατη ετήσια Σύνοδο Κορυφής για τη Βιωσιμότητα της πόλης

Στο πλαίσιο του σχεδίου της πόλης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο επικεφαλής αειφορίας του δήμου της, Ματ Γκρέι, ανακοίνωσε ότ τέθηκε ο στόχος για 100% καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2050.

«Όταν αναφέρουμε αυτό τον στόχο, εννοούμε όλους τους τομείς», δήλωσε ο  Γκρέι στο συνέδριο. «Μιλάμε για την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, η βιομηχανία, η κυβέρνηση, όλη η πόλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Γκρέι εξήγησε ότι για να επιτύχει τον στόχο, η πόλη θα στραφεί στην ηλιακή και αιολική ενέργεια και θα ενθαρρύνει τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση για τις επιχειρήσεις και τις κατοικίες.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική, μη κυβερνητική οργάνωση, Σιέρρα Κλαμπ, το Κλίβελαντ είναι η πρώτη πόλη στην Πολιτεία του Οχάιο, που δεσμεύεται για αυτόν τον στόχο. Άλλες 82 πόλεις έχουν ήδη προχωρήσει σε παρόμοια υπόσχεση, σε εθνικό επίπεδο.

Το σχέδιο κλιματικής δράσης της πόλης σημειώνει, επίσης, την πρόοδο που καταγράφηκε στις προσπάθειες για αειφορία, από το πρώτο σχέδιο δράσης το 2013, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά 2% το 2016 από τα επίπεδα του 2010.

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στους 28 στόχους του προγράμματος περιλαμβάνουν τη μείωση της οικιακής και εμπορικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 50% έως το 2030, τη διεύρυνση της χρήσης δημόσιων κοινόχρηστων ποδηλάτων και την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών ποδηλάτων στο πρόγραμμα, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινοτικού σχεδίου καθαρού ενεργειακού ισοζυγίου ώστε να βοηθήσει τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος και τους μικρούς οργανισμούς να αγοράζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.