ΠΓΔΜ: Γιατί το Αντιπολιτευτικό Κόμμα VMRO-DPMNE Οπισθοχωρεί Περαιτέρω εν Όψει Δημοψηφίσματος

ΠΓΔΜ: Γιατί το Αντιπολιτευτικό Κόμμα VMRO-DPMNE Οπισθοχωρεί Περαιτέρω εν Όψει Δημοψηφίσματος
του Κώστα Ράπτη
Σαβ, 22 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:02

Σε ένα ακόμη βήμα υποχώρησης από την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών προχώρησε διά του προέδρου του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, δηλώνοντας έτοιμο ακόμη και να συμπράξει κοινοβουλευτικά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από τυχόν επικράτηση του "Ναι” στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου

 

"Αν είναι επιτυχές το δημοψήφισμα και η πλειοψηφία του κόσμου ταχθεί υπέρ της νέας ονομασίας, τότε το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί”, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προσθέτοντας ότι θα καλέσει τους βουλευτές του κόμματός του να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, που προϋποθέτουν την ψήφο των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ.

 

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι προβαίνει βέβαια σε αυτή την επίδειξη "υπευθυνότητας” και "θεσμικού πνεύματος”, θέτοντας δύο κρίσιμες προϋποθέσεις: την επικράτηση του "Ναι” (το προβάδισμα του οποίου είναι κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οριακό) και την προσέλευση του 50% των ψηφοφόρων, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Μπορεί μάλιστα να θεωρήσει κανείς ότι οι τελευταίες αυτές δηλώσεις του ηγέτη του VMRO-DPMNE αποτελούν έμμεση έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, ως την καλύτερη μέθοδο αποτροπής της μετονομασίας της χώρας, χωρίς μάλιστα να την χρεώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Υπενθυμίζεται ότι, προς γενική κατάπληξη, η ηγεσία του VMRO-DPMNE υιοθέτησε πρόσφατα τη γραμμή της "ψήφου κατά συνείδηση” στο δημοψήφισμα, καταδεικνύοντας τα όρια των αντοχών του κόμματος απέναντι στις ευρω-αμερικανικές πιέσεις, αλλά και την πανσπερμία διαφορετικών τάσεων στο εσωτερικό του.

 

Είναι άλλωστε δύσκολο για ένα κεντροδεξιό κόμμα να έρθει σε ολομέτωπη αντιπαράθεση με τον διεθνή παράγοντα, όταν παράλληλα την ίδια στιγμή πολλά στελέχη του έχουν ποινικές εκκρεμότητες (για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την περσινή εισβολή στο κοινοβούλιο κ.ο.κ.) και η ιδρυτική γενιά, με επικεφαλής τον αποστασιοποιημένο πρώην πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, υπογράφει ανοικτές επιστολές υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

 

Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό των Σκοπίων ότι οι δέκα βουλευτές, επιπλέον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που θα απαιτηθούν για την υιοθέτηση της συνταγματικής αναθεώρησης έχουν ήδη, με διάφορους τρόπους, εξασφαλιστεί...
Με αυτή την έννοια, το κύριο μέλημα του Μίτσκοσκι είναι η διατήρηση της ενότητας του VMRO-DPMNE την "επόμενη μέρα” του δημοψηφίσματος. Πρόκειται για εγχείρημα δύσκολο και με αμφίβολη έκβαση.

 

Ήδη την Πέμπτη, 24 βουλευτές του κόμματος με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεμήνυσαν ότι ακόμη και να υπερισχύσει το "Ναι” στο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Πάντως ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE Αλεξάντερ Νικολόσκι δεν βρίσκει κάποια αντίφαση: "Δεν νομίζω ότι είναι αντίθετη με τη θέση του προέδρου του κόμματος” είπε για την πρωτοβουλία των 24. ”Οι βουλευτές” συνέχισε "είναι το πιο δυνατό κομμάτι του κόμματος, νιώθουν τις ανησυχίες των πολιτών, είναι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους - και αν μερικοί αποφάσισαν να τοποθετηθούν δημοσίως, σημαίνει ότι αυτή την άποψη αυτοί προσέλαβαν από τους πολίτες, πράγμα που είναι απολύτως σεβαστό”.

 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι εν Ελλάδι (π.χ. ο Πάνος Καμμένος) επένδυαν σε "εμπλοκή” στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ώστε να μην τεθεί ζήτημα έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, βλέπουν τις πιθανότητες υλοποίησης αυτού του σεναρίου να υποχωρούν.

(από www.capital.gr)