Το σκάνδαλο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που ξέσπασε στην Danske Bank έλαβε σήμερα νέες διαστάσεις, καθώς η βρετανική αρχή καταπολέμησης οικονομικού εγκήματος (NCA) ανακοίνωσε ότι ερευνά την ανάμειξη εταιρειών, εγγεγραμμένων στη χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

"Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο", δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού , Μαργκρέτε Βεστάγκερ, συντασσόμενη με τις φωνές που ολοένα πληθαίνουν, ζητώντας τη λήψη αυστηρών μέτρων για τα δισεκατομμύρια ευρώ που, υποτίθεται, ότι ‘ξεπλύθηκαν’ μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών.

Εκπρόσωπος της NCA δήλωσε ότι η βρετανική υπηρεσία συνεργάζεται με άλλους κυβερνητικούς φορείς για να περιορίσει τη δυνατότητα εγκληματικών στοιχείων να χρησιμοποιούν εγγεγραμμένες στη Βρετανία εταιρίες για ξέπλυμα χρήματος.

Βρετανικές και ρωσικές εταιρικές οντότητες κυριαρχούν στον κατάλογο με τους λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμές 200 δισεκ. ευρώ, μέσω του υποκαταστήματος της Danske Bank στην Εσθονία, από το 2007 έως το 2015, πολλές εκ των οποίων θεωρούνται ύποπτες, όπως ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα.

Έως το 2013, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο ΗΒ πελατών στο χαρτοφυλάκιο μη κατοίκων της εσθονικής θυγατρικής είχε ξεπεράσει τους 1.000, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Danske Bank.

"Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε το ξέπλυμα χρήματος", δήλωσε η Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη μετά την παραίτηση την Τετάρτη του διευθύνοντος συμβούλου της Danske Τόμας Μπόργκεν, ύστερα από έρευνα που ζήτησε να διενεργηθεί η ίδια η τράπεζα και η οποία αποκάλυψε αστοχίες του παρελθόντος.

Ο 54χρονος Μπόργκεν ήταν επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της Danske Bank, συμπεριλαμβανομένης και της Εσθονίας, μεταξύ του 2009 και του 2012. Δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν "προσωπικά αθώος από νομική άποψη", ενώ η Danske ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν παραβίασε τις νομικές υποχρεώσεις του.

Ενδεικτική της αυξανόμενης πίεσης που ασκείται στην Danske Bank, που υπόκειται σε έρευνες ποινικού χαρακτήρα στη Δανία και την Εσθονία, ο διευθύνων σύμβουλος της CARE Danmark ανέφερε στο λογαριασμό του, στο Twitter, ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμα της Δανίας, αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία του με την τράπεζα.