Eπιχείρηση βελτίωσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στους ξένους επενδυτές πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς όμως να προωθεί άμεσα κάποια έκδοση ελληνικών ομολόγων, η οποία φαίνεται ότι δεν θα συμβεί εντός του 2018

Οπως αναφέρουν κύκλοι που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του υπουργείου, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στο επενδυτικό κοινό του roadshow, το οποίο οργανώνει και φέτος –όπως κάθε χρόνο– το ελληνικό Χρηματιστήριο, το μακροοικονομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με φόντο τις νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν την εξόφληση του χρέους. Θα παρουσιάσει το «story» για την ανάπτυξη, όπως λένε χαρακτηριστικά οι πηγές. Αναμένεται, επίσης, να απαντήσει στα ερωτήματα των επενδυτών για τον πολιτικό κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική εκδόσεων ομολόγων, αυτή σαφώς είναι μακρινή και τοποθετείται στο 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν σήμερα τα 33 δισ. ευρώ, κάτι που επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών την «πολυτέλεια», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του, να περιορίζεται σε ενημέρωση των επενδυτών χωρίς την πίεση για μια άμεση έκδοση.

Πηγή της αγοράς ομολόγων υποστηρίζει ότι βασικό ανασταλτικό παράγοντα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά ομόλογα και κατά συνέπεια για τη διατήρηση των αποδόσεών τους σε υψηλά επίπεδα, εκτός από τις αναταραχές στο εξωτερικό περιβάλλον, λόγω Αργεντινής κ.λπ., είναι η έλλειψη ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά, η οποία συνδέεται και με το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιορισμούς στην απόκτηση ελληνικών τίτλων. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι υποψήφιοι επενδυτές ανησυχούν ότι εάν χρειαστεί να πουλήσουν ελληνικούς τίτλους, δεν θα υπάρχει αγοραστής γι’ αυτούς.

Οι επενδυτές προβληματίζονται επίσης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, από την προοπτική ανάπτυξης της χώρας, η οποία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τις τράπεζες. Οπως σημειώνουν, τα αποτελέσματα των τραπεζών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν, μέσω πιστώσεων, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Μόνο αν ληφθεί μια γενναία απόφαση και δοθεί κίνητρο για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε υψηλότερες τιμές, θα είναι, ίσως, σε θέση οι τράπεζες να ανακάμψουν ταχύτερα και να συμβάλουν έτσι στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)