Κενό Γράμμα η Παγκοσμιοποίηση στην Γερμανία- Μέτρα Προστασίας των Εταιρειών Τεχνολογίας από τους Κινέζους

Κενό Γράμμα η Παγκοσμιοποίηση στην Γερμανία- Μέτρα Προστασίας των Εταιρειών Τεχνολογίας από τους Κινέζους
energia.gr
Τετ, 19 Σεπτεμβρίου 2018 - 15:21

Μέτρα για να αναχαιτίσει την πλημμυρίδα κινεζικών εταιρειών που επιδιώκουν να συμπήξουν κοινοπραξίες με γερμανικές τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισε το Βερολίνο

Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι η δημιουργία ταμείου με προίκα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα αποσκοπεί να διασώζει τις εγχώριες εταιρείες με οικονομικά προβλήματα, δήλωσε μέλος της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται, επίσης, αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στο εξωτερικό εμπόριο, για να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες αιχμής θα παραμείνουν σε γερμανικά χέρια. Στις αλλαγές θα περιλαμβάνονται κρατικοί έλεγχοι για τις αγορές συμμετοχών από ξένους, σε γερμανικές εταιρείες, χαμηλότερων από το σημερινό όριο του 25%, καθώς και η διεύρυνση των μορφών των εξαγορών που θα τίθενται υπό έλεγχο. «Αυτό είναι ένα θέμα, στο οποίο εργαζόμαστε πολύ εντατικά», δήλωσε το μέλος της κυβέρνησης.

Το Βερολίνο αποφάσισε να δράσει μετά την αναπάντεχη εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka, από την κινεζική Midea, το 2016, αλλά και την εξαγορά, νωρίτερα το ίδιο έτος, ποσοστού ύψους 9,7% της Daimler, από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely.

Οι κινεζικές εταιρείες ολοκλήρωσαν, πέρυσι, 30 εξαγορές στην Γερμανία, δηλαδή, σχεδόν διπλάσιες από το 2016, ενώ οι κινεζικές προτάσεις αντιστοιχούσαν στο 40% των 165 ελέγχων για σχέδια εξαγοράς από ξένους επενδυτές, την τελευταία τριετία. «Η Κίνα κινείται έξυπνα για να κλείσει τα κενά που έχει στην τεχνολογία και να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά νέων τεχνολογιών», υποστήριξε η ίδια «πηγή».

Κινεζικές εταιρείες, εκ των οποίων, ορισμένες κρατικές, εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σύμπραξη με γερμανικές εταιρείες ειδικής τεχνογνωσίας, νεοφυείς εταιρείες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς υποδομών, πρόσθεσε.

Ως τελευταίο καταφύγιο, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθούσε τις εταιρείες, αν δεν μπορούσε να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής για να αντικαταστήσει τον αντίστοιχο Κινέζο που θα υπέβαλλε, δυνητικά, πρόταση, ή αν δεν αρκούσαν οι εγγυήσεις από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. «Αναφερόμαστε σε περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα ήταν διαθέσιμα να λειτουργήσουν ως ύστατο καταφύγιο», σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν προληπτικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης κρίσιμων τεχνολογιών, από γερμανικές εταιρείες.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να χρησιμοποιεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε περιπτώσεις εξαγορών από ξένους, στην περίπτωση της πρότασης εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής εργαλείων Leifeld, αναγκάζοντας την κινεζική Yantai Taihai να αποσύρει την προσφορά της. Τον Ιούλιο και μετά την αποτυχία να εντοπιστεί ιδιώτης επενδυτής για την εταιρεία, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW εξαγόρασε μερίδιο στη διαχειρίστρια δικτύων υψηλής τάσης 50Hertz, προκειμένου να αποτρέψει την απόκτηση του πακέτου από την κινεζική κρατική εταιρεία διαχείρισης δικτύων.