Με νέα έργα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 429 MW στη φαρέτρα της, η ΕΛΤΕΧ Ανεμος ετοιμάζεται να διεκδικήσει κομμάτι από την πίτα των νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ ισχύος 2.700 MW που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας, μέσω διαγωνισμών, μέχρι το 2020.

Η εταιρία – μέλος της Ελλάκτωρ που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2014 και αποτέλεσε μία από τις εστίες της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ των αδελφών Καλλιτσάντση και Μπόμπολα – Κούτρα για την επικράτηση στον όμιλο, έρχεται να δικαιώσει τις θέσεις των νικητών μεταξύ των δύο στρατοπέδων των μετόχων της εισηγμένης, περί μη πώλησης της.

Η ΕΛ.ΤΕΧ Ανεμος «παιδί» του μετόχου και διευθύνοντος συμβούλου Αναστάσιου Καλλιτσάντση, ανακοίνωσε χθες αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μεγέθη της Ελλάκτωρ.

Η μετάβαση της ευρωπαϊκής αγοράς και κατ’ επέκταση και της χώρας στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην εταιρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, οι προοπτικές για την αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων από 2.652 MW στα τέλη του 2017 (HWEA, Wind Energy Statistics – 2017) σε 7.500 MW το 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εγκατασταθούν περίπου 2.200 έως 2.700 ΜW νέων έργων ΑΠΕ στο διάστημα 2016 - 2020, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αιολικά πάρκα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία.

Όπως τονίστηκε στους αναλυτές, για το νέο σύστημα χρηματοδότησης των έργων αυτών, που θεσπίστηκε το 2016, προβλέπει μεταβολή του καθεστώτος τιμολόγησης από Feed-in-Tariff σε Feed-in-Premium και μηχανισμό βέλτιστης ακρίβειας πρόβλεψης ισχύος μέχρι την ολοκληρωμένη ανάληψη της ευθύνης εξισορρόπησης από τους παραγωγούς ΑΠΕ. Διατηρεί, όμως, προτεραιότητα στην κατανομή φορτίου και 20ετείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΕΔΠ), στοιχεία που δίνουν σημαντικό κίνητρο επιτάχυνσης υλοποίησης των έργων. Και είναι ελκυστικό για τους εταιρίες των ΑΠΕ αφού οι εφαρμοστέες ταρίφες των συμβάσεων που υπογράφονται από το 2018 και εφεξής θα καθορίζονται με ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.

 

Το χαρτοφυλάκιο

Η ΕΛΤΕΧ Ανεμος, σύμφωνα με την παρουσίαση των αναλυτών, διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, το οποίο αναπτύσσει, ωριμάζοντας αδειοδοτικά τα εκάστοτε επιλεγμένα έργα και συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν από τη ΡΑΕ.

Έτσι, η εταιρία αναμένεται να διεκδικήσει θέσεις στην αγορά των ΑΠΕ και ιδίωςτων αιολικών μέσα από ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος 429 MW (από αυτά τα 21 MW δεν είναι αιολικά). Από αυτά τα 311 MW βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης αδειών παραγωγής και τα 118 MW είναι στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Επιπλέον, έχει καταθέσει αίτηση για άδειες έργων συνολικής ισχύος 560 MW.

Η εισηγμένη λειτουργεί επίσης ήδη 20 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 289,10 MW εκ των οποίων τα 18 είναι αιολικά πάρκα. Υπό κατασκευή βρίσκονται έξι αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 202 MW. Από αυτά τα πέντε ισχύος 173,2 MW έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς Feed in Premium και το ένα εγκατεστημένης ισχύος 28,8 MW προκρίθηκε στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ τον περασμένο Ιούλιο. Το τελευταίο είναι ισχύος 28,8 MW στην περιοχή Επτάδενδρος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που πήρε τιμή στα 70 ευρώ ανά MWh.

 

Τα έργα εξαμήνου

Εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους ανάμεσα στα έργα που έτρεξαν είναι:

  1. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αιολικού πάρκου Πευκιάς 9,9 MW, στη θέση Πευκιάς Βοιωτίας, και τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2018.
  2. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αιολικού πάρκου Γκρόπες – Ράχη Γκιώνη της θυγατρικής ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΛΑΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ, εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW, στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου Πάρνωνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μονεμβάσιας (Μολάοι & Ζάρακας) στην Π.Ε. Λακωνίας, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τοποθετείται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
  3. Συνεχίσθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες των αιολικών πάρκων Κασιδιάρης Ι και ΙΙ στις θέσεις Κρανιές – Καραβαμιά – Έλατος και Αγραχλαδιά – Πρ. Ηλίας – Πέτρα Χάιδως – Διαβολορράχη – Πρ. Ηλίας αντιστοίχως, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90 MW, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου στην Π.Ε. Ιωαννίνων, προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2019.
  4. Ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες της επέκτασης του αιολικού πάρκου Τετράπολις, εγκατεστημένης ισχύος 6,4 MW, στη θέση Μονολάτη – Ξερολίμπα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κεφαλονιάς προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
  5. Στις 21 Φεβρουαρίου η Εταιρεία απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών «Α.Π. ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΣΚΙΟ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» και «ΔΥΤΙΚΟ ΑΣΚΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» οι οποίες κατείχαν άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων 34 MW και 37,8 MW αντιστοίχως, στο όρος Άσκιο της Π.Ε. Κοζάνης στη Δ. Μακεδονία και ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

 

(euro2day.gr)