Με το βλέμμα τους εστιασμένο στην εφαρμογή του "μοντέλου στόχου" ("target model”) της Ε.Ε., ο Διαχειριστής της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και το Χρηματιστήριο Αθηνών ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας, η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει την εμπορική λειτουργία της, τον Απρίλιο του 2019. Το ΕΧΕ αποσκοπεί στη σύζευξη της ελληνικής με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, με άμεσα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στην εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) θα αναλάβει να οργανώσει και να λειτουργήσει τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών, εισάγοντας νέα προϊόντα στην εγχώρια αγορά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) η οποία επενδύει 1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μερίδιο 20%  στο ΕΧΕ, στην πρώτη επένδυσή της, στα χρονικά, σε χρηματιστήριο ενέργειας. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η EΤΑΑ.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα προσφέρει, επίσης, πρόσβαση σε νέες αγορές υγρών ενεργειακών προϊόντων και προϊόντων που θα τονώσουν, μεταξύ άλλων, τον εγχώριο ανταγωνισμό, θα διευκολύνει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά ενέργειας και θα επιτρέψει  την αποτελεσματική συμμετοχή των παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας στις αγορές ηλεκτρισμού. Θα υποστηρίξει,ακόμη, την περιφερειακή ολοκλήρωση, διευκολύνοντας τη σύζευξη της αγοράς με τις γειτονικές μας χώρες, όπως η Ιταλία και η Βουλγαρία, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ΕΤΑΑ.

Το ΕΧΕ θα προσφέρει μία ολοκληρωμένη σειρά νέων προϊόντων εμπορίας ενέργειας, που υπερβαίνουν κατά  πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις συμμόρφωσης με το «μοντέλο στόχος», της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων νέων προϊόντων άμεσης παράδοσης (spot) καθώς και νέων φυσικών παραγώγων και ενεργειακών παραγώγων που θα διακανονίζονται με μετρητά.

Η πρώτη αγορά που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι αυτή της Ανταλλαγής Ενέργειας. Η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm, με έδρα την Αθήνα, συνέταξε ειδική έκθεση για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Ενέργειας, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η εν λόγω αγορά.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στον ιστότοπο του iene.eu.

http://www.iene.eu/greece-gets-ready-to-launch-its-energy-exchange-in-2019-p4549.html