Έρχονται Νέα Αμερικανικά Αντίποινα: Νέοι Δασμοί 200 δισ. Δολαρίων σε Κινεζικά Προϊόντα

Η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει δασμούς σε κινεζικά αγαθά, συνολικής αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων στην απόπειρά της να πιέσει το Πεκίνο να τροποποιήσει τις εμπορικές πρακτικές του, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, κλιμακώνοντας την εμπορική διένεξη με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

energia.gr
Τρι, 18 Σεπτεμβρίου 2018 - 15:35

Ειδικότερα, στις κινεζικές εισαγωγές θα επιβληθεί φόρος 10% από τις 24 Σεπτεμβρίου ο οποίος θα αυξηθεί στο 25% στο τέλος του έτους, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους. 

Οι νέοι δασμοί θα επηρεάσουν χιλιάδες προϊόντα από βαλίτσες, τσάντες και προϊόντα ομορφιάς μέχρι θαλασσινά και χημικά προϊόντα, επεκτείνοντας το εύρος της επιθετικής πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό στις ΗΠΑ. Ωστόσο, από την αρχική λίστα που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση αφαιρέθηκαν ορισμένα προϊόντα, όπως, μετξύ άλλων, τα έξυπνα ρολόγια και οι συσκευές Bluetooth, καθώς και τα παιδικά καθίσματα και κράνη.

"Τους τελευταίους μήνες έχουμε καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να τροποποιήσει τις αθέμιτες πρακτικές της και να διασφαλίσει δίκαιη και αμοιβαία μεταχείριση για τις αμερικανικές επιχειρήσεις", αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. "Υπήρξαμε ξεκάθαροι για το είδος των αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν και δώσαμε στην Κίνα κάθε ευκαιρία να μας αντιμετωπίσει πιο δίκαια. Ωστόσο μέχρι τώρα, η Κίνα δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί να αλλάξει τις πρακτικές της".

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με αντίποινα επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα στις αγορές της, όπως είχε κάνει και μετά το αρχικό πακέτο δασμών των ΗΠΑ σε προϊόντα 50 δισ. δολαρίων στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ θα έχει επιβάλει δασμούς σχεδόν στα μισά κινεζικά αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 505 δισ. δολαρίων, το περασμένο έτος.