Στην Τουρκία η Μεγαλύτερη Φωτοβολταϊκή Μονάδα Στοιχείων Λεπτού Υμενίου στον Κόσμο

Στην Τουρκία η Μεγαλύτερη Φωτοβολταϊκή Μονάδα Στοιχείων Λεπτού Υμενίου στον Κόσμο
energia.gr
Δευ, 17 Σεπτεμβρίου 2018 - 17:32

Η Panasonic ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο έργο μονάδων φωτοβολταϊκών υψηλής απόδοσης στον κόσμο,  στην Τουρκία, που χρησιμοποιεί στοιχεία λεπτού υμενίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο που έλαβε την ονομασία Σακούρα, έχει δυναμικότητα 11,7 μεγαβάτ και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γιλσάν Γιατιρίμ, την τουρκική επενδυτική εταιρεία. Το έργο κόστισε, συνολικά, 15 εκατομμύρια ευρώ

Η Panasonic υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της φωτοβολταϊκών κυττάρων λεπτού υμενίου παράγουν κατά 27 με 32% περισσότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

«Επιθυμούμε να υλοποιήσουμε πολλά άλλα σημαντικά έργα που θα αξιοποιήσουν το δυναμικό της Τουρκίας στην ανανεώσιμη ενέργεια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Τατσούγια Κουμαζάβα, Διευθύνων Σύμβουλος της Panasonic Eco Solutions Τουρκίας.

Η επένδυση πραγματοποιήθηκε εκτός πλαισίου αδειοδότησης, στο πλαίσιο της πολιτικής επενδύσεων χωρίς άδεια, για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η ηλιακή αγορά της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 28% το 2017, ξεπερνώντας τη Γερμανία, για να γίνει η μεγαλύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά στη εγκατάσταση νέας φωτοβολταϊκής ενέργειας, αφού προσέθεσε περισσότερα από δύο γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας, στο δίκτυο.

Εν τούτοις, δεν παύει, η πρόσφατη αύξηση του τέλους δικτύου για τα ηλιακά έργα να αναμένεται να συμπιέσει τα επίπεδα ανάπτυξης το τρέχον έτος.

Η Τουρκία θεωρείται πιθανό να μπορεί να καλύψει ποσοστό υψηλότερο από το 20% των ενεργειακών αναγκών της, από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια έως το 2026, φθάνοντας τα 40 γιγαβάτ συνδυασμένης εγκατεστημένης ισχύος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε το Τουρκικό Κέντρο Μετάβασης Ενέργειας , ο οργανισμός που ιδρύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κλιματικό Ίδρυμα, τνη γερμανική Agora Energiewende και το Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης στο Πανεπιστήμιο Σαμπανσί.

Η Τουρκία σκοπεύει, επί του παρόντος, να εγκαταστήσει πέντε γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας, έως το έτος 2023.