Εκτός Λειτουργίας Τίθεται Σήμερα ο Παλαιότερος Πυρηνικός Σταθμός των ΗΠΑ

Εκτός Λειτουργίας Τίθεται Σήμερα ο Παλαιότερος Πυρηνικός Σταθμός των ΗΠΑ
energia.gr
Δευ, 17 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:41

Η μονάδα Oyster Creek, ο παλαιότερος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ, είναι προγραμματισμένο να τεθεί σήμερα οριστικά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΑ, η αρχική 40ετής άδεια του Oyster Creek έληξε το 2009, οπότε και η αμερικανική Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας χορήγησε 20ετή ανανέωση άδειας

Ωστόσο, το 2010 επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Exelon -της εταιρείας που είχε την ιδιοκτησία και την εκμετάλλευση του Oyster Creek- και των περιβαλλοντικών ρυθμιστικών αρχών της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϋ για τον τερματισμό της λειτουργίας του εργοστασίου το 2019. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την EIA, επιταχύνθηκε κατά περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να συμπέσει με τον κύκλο εφοδιασμού της μονάδας με καύσιμο και τις εργασίες συντήρησης.

«Μεταξύ των παραγόντων που επηρέασαν την απόφαση αυτή ήταν οι ανησυχίες της τοπικής κοινότητας για την ασφάλεια των υδάτων και το εκτιμώμενο κόστος άνω των $ 800 εκατ. που απαιτούνταν για την εγκατάσταση πύργων ψύξης, ώστε η μονάδα να ανταποκρίνεται στα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα», ανέφερε η Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πυρηνικός σταθμός, ο οποίος τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου 1969 και βρίσκεται στο Forked River του Νιου Τζέρσεϋ, αποτελείται από έναν αντιδραστήρας συνολικής ισχύος 625 MW της General Electric και παρήγαγε 5,4 εκατομμύρια μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από την αθροιστική παραγωγή των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων του Νιου Τζέρσεϋ το 2017.

Το Oyster Creek είναι ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϋ. Οι άλλοι είναι οι Μονάδες 1 και 2 του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Salem και η Μονάδα 1 του σταθμού Hope Creek.

Η πυρηνική ενέργεια το 2017 αντιπροσώπευε το 45% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϋ, σύμφωνα με την EIA, η οποία σημειώνει ότι μόνο ο Oyster Creek αντιπροσώπευε το 15% της συνολικής εγκατεστημένης πυρηνικής ισχύος της Πολιτείας και περίπου το 7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Oyster Creek θα είναι ο έκτος πυρηνικός σταθμός το οποίου η λειτουργία θα τερματιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Μετά τη ‘συνταξιοδότηση’ του Oyster Creek, οι ΗΠΑ θα διαθέτουν 98 εν λειτουργία πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 59 εργοστάσια. Δώδεκα από αυτούς τους αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 11,7 GW, είναι προγραμματισμένο να τεθούν εκτός λειτουργίας μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

«Οι οικονομικοί παράγοντες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση ή τη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει καταστήσει πολύ σκληρότερο τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι πυρηνικοί σταθμοί στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής», επεσήμανε η ΕΙΑ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, όταν μία πυρηνική μονάδα τεθεί εκτός λειτουργίας, σταματά να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και εισέρχεται στη φάση παροπλισμού, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση και ασφαλή αποθήκευση του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, την απολύμανση της μονάδας για τη μείωση της υπολειμματικής ραδιενέργειας, την αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεων, την απομάκρυνση των μολυσμένων υλικών και τη μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους απόρριψης και τέλος, την απελευθέρωση του χώρου για να αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, αφού η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας (NRC) έχει βεβαιώσει ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

«Σύμφωνα με την Exelon, οι εγκαταστάσεις του Oyster Creek θα διέλθουν από μία διαδικασία παροπλισμού έξι σταδίων. Η τυπική περίοδος παροπλισμού για έναν πυρηνικό σταθμό είναι περίπου 60 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τμήματα της μονάδας Oyster Creek θα παραμείνουν στο σημείο ως το 2075», σημείωσε η ΕΙΑ.