Βολές Πομπέο Κατά Κέρι για τις Παρασκηνιακές Συναντήσεις του με Ιρανούς Αξιωματούχους

Βολές Πομπέο Κατά Κέρι για τις Παρασκηνιακές Συναντήσεις του με Ιρανούς Αξιωματούχους
energia.gr
Σαβ, 15 Σεπτεμβρίου 2018 - 09:59

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιτέθηκε στον προκάτοχό του Τζον Κέρι για τις συναντήσεις που ομολόγησε ο τελευταίος ότι είχε με Ιρανούς αξιωματούχους σε παρασκηνιακές συνομιλίες και τον κατηγόρησε ότι "υπονόμευσε ενεργά" την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη

"Αυτό που έκανε ο υπουργός Κέρι είναι απρεπές και άνευ προηγουμένου", είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι "θα έπρεπε να μην έχει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι ασύμφωνο με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία διευθύνει ο πρόεδρος. Είναι κάτι παραπάνω από ανάρμοστο".

"Αυτός είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών που εμπλέκεται με τον μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας και σύμφωνα με αυτόν…συζητούσε μαζί τους", είπε ο Πομπέο.

"Τους έλεγε να περιμένουνε να τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να βρει παρόμοιο προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ", σημείωσε.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Κέρι, παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι συνέχισε να συναντιέται με τον νυν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Τζαβάντ Ζαρίφ, γεγονός που προκάλεσε την οργή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

 
Ο Κέρι είχε διαπραγματευτεί στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του.